понеділок, 12 червня 2006 17:34

Колесса спочиватиме біля Франка

Автор: фото з архіву Василя Пилипюка
  Микола Колесса з дружиною Надією. Львів, 1950-ті роки
Микола Колесса з дружиною Надією. Львів, 1950-ті роки

У Львові вчора поховали найстарішого композитора сучасної Європи — 102-літнього Миколу Філаретовича Колессу.

Він був автором симфонічних і фортепіанних творів, обробок лемківських, волинських і гуцульських пісень, лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, Героєм України. Із 1953-го по 1969 роки очолював Львівську консерваторію. Пережив Австро-Угорську імперію, польську, більшовицьку та німецьку окупації, радянські часи. Завжди мріяв дочекатися незалежної України.

Микола Колесса знав чеську, німецьку, польську мови, прекрасно малював. Його найвідоміші музичні твори: Перша та Друга симфонії, "Українська сюїта", "Симфонічні варіації", сюїта "В горах", "Картинки Гуцульщини", "Три коломийки", "Гуцульський прелюд", "Про Довбуша".

Прощання з тілом почалося у понеділок з 10-ї ранку у фойє Львівської філармонії на вулиці Чайковського. Темно-вишневий лакований гріб встановили посередині зали. Праворуч на стільцях сидить родина. У центрі стоїть Ярема Колесса, онук покійного. За ним — дерев"яний хрест, на чорній таблиці золотом вибито "Микола Колесса". Городяни несуть квіти, проходять через живий коридор — у два ряди вишикувалися студенти.

Прийшли ректор Львівського університету Іван Вакарчук, ректор Академії мистецтв Андрій Бокотей, директор Картинної галереї Борис Возницький, художній керівник Театру імені Заньковецької Федір Стригун. Останню шану композиторові віддали мер Львова Андрій Садовий, голова обласної ради Мирослав Сеник.

Ті, хто вже попрощався з покійним, через відчинені двері проходять у концертну залу. Оркестранти виконують симфонії. Перед полуднем почалася панахида. Відспівував покійного настоятель собору Святого Юра о. Роман Кравчик.

Із філармонії процесія рушила до Личаківського кладовища. Центр міста був перекритий. Поховали Миколу Колессу навпроти могили Івана Франка. По обидва боки спочивають композитори  Станіслав Людкевич і Василь Барвінський. На Личакові також поховані батьки Колесси, сестра Дарія Залеська та дружина Надія.

Микола Філаретович Колесса помер 8 червня у себе вдома — у квартирі на вулиці Конопніцької. Напередодні нінащо не скаржився.

— Він пішов у вічність дуже гарно і спокійно, — каже 41-річний внук Ярема Колесса. — Без ніяких болів, приступів. Так, наче просто заснув.

Останні роки маестро жив із середущою донькою Харитиною, 64 роки. Саме вона та її син Олександр, 39 років, були присутні, коли він помирав.

Окрім Харитини, у Львові живуть іще дві доньки Колесси — 67-річна Ксенія і 62-річна Соломія. Усі троє носять батьківське прізвище і займаються музикою. У Миколи Філаретовича залишилося вісім внуків і три правнуки.

Зараз ви читаєте новину «Колесса спочиватиме біля Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути