четвер, 31 липня 2008 17:38

Ілля Ноябрьов шкодує за першим шлюбом

Телеведучий Ілля Ноябрьов, 60 років, зняв повнометражний фільм "13 місяців". Бюджет стрічки — майже $2 млн. Ноябрьов — співвласник кінокомпанії "Спотлайт Ентертеймент".

— Картина "13 місяців" з"явилася несподівано, — каже Ілля Якович. Розмовляємо в його офісі на вул. Хмельницького в Києві. — Спочатку хотів, щоби за моїм сценарієм зняв хтось інший, а я просто спостерігав. Але мій друг Едуард Прутнік  (Едуард Прутнік — нардеп-"регіонал", до травня 2008-го  очолював Держкомітет телебачення та радіомовлення. — "ГПУ") саме збирався створити кінокомпанію. Відкрили її разом.

Ілля Якович розповідає, що ідея сценарію з"явилася після розмови з актором Анатолієм Дяченком, нині покійним.

— Якось згадали із Толіком про п"єсу Льва Толстого "Живий труп", — підпирає підборіддя долонею. — Я не став переписувати класику, а написав зовсім іншу історію, в якій герой читає книгу Толстого. Закінчив рівно за день до загибелі Толіка (Анатолій Дяченко загинув в автокатастрофі 14 липня 2005-го. — "ГПУ").

У фільмі Ноябрьова знялися російські актори Гоша Куценко, Марія Миронова та Євген Гришковець.

— На знімальному майданчику легко знаходив із ними спільну мову, — каже він. — Батьки Куценка після перегляду фільму подзвонили йому і сказали: "Гошо! Це найкраща роль за все твоє життя!" Гоша імпульсивний, вибуховий, у нього настрій часто змінюється. Із Машею Мироновою спочатку взагалі боявся працювати. Вона така розбалувана, про себе каже: "Я зараза, вредна!"

У вас багато друзів?

— Скоріше, товаришів, — розтягує замислено слова. — Найчастіше збираємося із Валєрою Чигляєвим, Вовою Бистряковим і Давидом Черкаським. Часом пишу Валєрі есемеску: "Мне скучно, бес!" — підморгує хитро. — А він же такий активний, зразу придумує, куди їхати й що робити. Називаю Валєру "директором паніки".

Кажуть, ви щотижня відпочиваєте компанією за містом?

— Ніхто з моїх друзів не має заміського будинку, — заперечує Ноябрьов. — У мене теж нема. Був гарний особняк в Осокорках, але 1986-го після Чорнобиля продав його за копійки. Тепер шкодую.

Згадує про Анатолія Дяченка.

— Толіка називали "майстер чужого анекдота", — замовкає. — Чужі жарти він розповідав у десять разів цікавіше. Толік був легким на підйом. Треба було зустріти в аеропорту — зразу приїжджав. Обожнював запрошувати в гості. Якось покликав мене на сніданок, попросив привезти півдесятка яєць. Зробив із них смачнющу яєчню! Толікові треба було жити... — довго дивиться у вікно.

На столі Ноябрьова вібрує телефон.

— Да, Коль, привет! — каже Ілля Якович у слухавку. Звідти чутно голосні крики. — Вот скоты, машину хоть оставили? — обурюється. Потому пояснює, що пограбували машину приятеля.

Запитую, чи досі захоплюється малюванням.

— Уже забув, коли в руки брав олівець, — мружиться. — Немає часу. Дружина за це трохи сварить. Я от закінчив музичну школу по класу баяна — але ж це не значить, що на ньому граю! Коли відіграв академконцерт, приніс баян мамі і сказав сердито: "Це тобі". Будь-якою справою треба займатися професійно. Любительськи можна тільки дітей робити і готувати їжу.

Самі готуєте?

— Коли маю час, — крутить на руці годинник із великим круглим циферблатом. — Але не знаю жодного рецепта. М"ясо ніколи не мариную. Дідусь працював на бойні, розділював м"ясо. А я генетично відчуваю, що може вийти зі шматка.

Торік Ноябрьов одружився вдруге. Дружина Марія — художник із костюмів, працює у його кінокомпанії. Ілля Якович відмовляється сказати, на скільки років старший за жінку. На вигляд їй 35 років.

Не знаю жодного рецепта

— Познайомилися на роботі, — повільно підбирає слова. — Звернув на неї увагу, бо гарну жінку видно відразу. Потім довго спілкувалися, в якусь мить зрозуміли, що нам потрібно бути разом. А про різницю у віці навіть говорити непристойно, — відмахується. — Напишіть — років 70.

Першою дружиною Ноябрьова була актриса й тусовщиця Світлана. Побралися 1969-го.

— Я цього не коментуватиму, — опускає очі. — Якщо скажу правду, хтось образиться. Мені шкода, що цей шлюб розпався. Шлюб треба намагатися зберегти до самого кінця. Жодних скандалів не було, просто стали по-різному дивитися на життя. Зараз нормально спілкуємось, іноді бачимося.

Розповідає, що 34-річна донька Антоніна збирається знімати фільм про війну та Голокост. Старша дочка, 37-річна Ганна, за освітою психолог. Ілля Якович має трьох онуків: 14-річну Марію, Рафаїла, 7 років, та 3-річного Іллю.

— Машка готується їхати вчитися в Англію, — хвалиться старшою онукою. — Рафаїл серйозний такий, живе своїм життям. А Іллюха — реальний! — стукає по столу кулаком. — У рік зрозуміло розмовляв! Такий не пропаде.

Зараз ви читаєте новину «Ілля Ноябрьов шкодує за першим шлюбом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути