середа, 03 серпня 2011 05:45

Для кращого ефекту після заняття треба на голові постояти

— У нас десь 10 чоловік, які круглорічно сюда ходять. Молодих мало, думають, що вічно будуть здорові. От кажеться — 73 роки, а я бодрий цілий день. Учора зранку на стадіоні побігав, потім на базар — огірочків 10 кілограмів купив. До джерела сходив, водички приніс. Потім на городі травички нарвав, і на кухню. До 16.00 уже все заквасив. Сусідку в під'їзді зустрічаю, вона в ліфт заходить, бо сходами тяжко йти. Каже: "Радікуліти замучили". А я їй: "На стадіон!" — тернополянин Анатолій Навроцький 28 липня о 7.15 бігає босоніж по траві шкільного стадіону в мікрорайоні Аляска.

Каже, що приходить сюди щодня із 1999 року, відколи оформив пенсію.

— Часом коли зранку зле, для експерименту, міряю тиск. Буває 180 на 160. У мене мама від гіпертонії померла, то я схильний. Але після стадіону стає 120 на 80.

— Прівєт ветеранам спорта, — вітається підтягнутий чоловік.

— Учитель фізкультури, — коментує Навроцький. — Усміхнений, здоровий, живота нема. Дасте йому 50 років? Тут один мужик, певне молодший, кілограмів 130 ваги мав, собаку вигулював. Кажу — кидай курити. Перше з насінням ходив — лузав, потім із конфєтами — сосав. Далі бачу, знов курить. Потім десь пропав. Чую — один інфаркт у нього, другий. Тепер жінка зі псами сюди приходить.

Викладач 51-річний Степан Кравчук поспішає пробігти три кола, бо має відвезти машину на ремонт.

— Микитович — залізничник, почав бігати після аварії, — розказує. — У Києві в клініці лежав. Кожен день таблєтки давали, а нічо не помогало. Якось пігулки не випив, а вийшов через чорний вхід із лікарні й пробігся. Медики потім його обстежують, кажуть: "О, сьогодні таблєтка помогла".

Степан Олексійович — майстер спорту з багатоборства. Каже, стадіон не дав йому спитися.

— Спортсмени швидко до алкоголю звикають. Може, їх мучить якась привичка до слави? Біг мозгам розгрузку дає. Коли біжиш, голова відключається і кров до неї приходить. Для кращого ефекту після заняття треба на голові постояти.

Близько 8.00 сходяться п'ятеро чоловіків. Від будинків спускається ще один, у картузі.

— О, це наш газовий магнат. Він не дуже по спорту — більше ідеолог, — сміється Степан Кравчук.

— Працював у "Галнафтогазі", а за помаранчевих роботу втратив, — розказує 58-річний Василь Фіялка. — Нами правлять сіоністи. В Україні політику таку ведуть — виселити місцеве населення і змішати із кольоровими. От уже в одній Одесі 200 тисяч китайців. Дойде до того, що заселять нас араби і негри, як в Європі, а закінчиться, як у Норвегії — терактами.

Василь Михайлович витягує з кишені скакалку і робить кількадесят стрибків. Скаржиться на собачників.

— Нема порядку в країні. Де в Європі є таке, що от таку вівчарку вигулюють без поводка, — показує на пса, який бігає за турніками. — Добре, що я вівчарок не боюся. Але ж часом приводять таких великих чорних псів, що страх. Скільки я вже в міську раду з тим ходив — депутати мене бояться. А собачники — ні.

Чоловіки обговорюють суд над Юлією Тимошенко.

— Не подобається, що вона час тяне, — каже Анатолій Микитович. — Уже все, що можна, перепробувала — одних адвокатів міняла, других.

— Ясно, що то всьо почали, щоб її від виборів прибрати, — зауважує відставний офіцер 59-річний Олександр Варакута.

Качає прес на брусах. Каже, що такий загорілий, бо нещодавно повернувся з Кіпру. Їздив до сестри, яка багато років тому переселилася туди.

— Стадіону з друзями там не було, то я зранку ліз у море і по 40 хвилин плавав. Часом приходжу бігати з 17-річною донькою. Дружина, може, також ходила б, але зараз пише докторську. Сидить за роботою до другої ночі, а потім довго спить. Вона любить автотуризм, а ще дачу має, то їй вистачає.

О 8.15 на стадіон виходять студенти і власники собак.

Зараз ви читаєте новину «Для кращого ефекту після заняття треба на голові постояти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути