вівторок, 20 серпня 2013 07:45

Чи робите ви консервацію?

Валентина Семенюк, екс-голова Фонду держмайна, 56 років:

— Щовесни їду в село до батьків на Житомирщині. Маємо 37 соток. Уже наквасила огірків. Батько тримає пасіку. То варення зі смородини і малини варю з медом. Заливаю ним перекручені ягоди і ставлю в холодильник. Цукровий діабет вилікувала, та досі дотримуюся дієти. Консервувати почала ще у школі. Тоді по-іншому вижити не було як. Мама працювала на буряках. Батько — будівельник. Любила квасити в бочці помідори, огірки, яблука, грушки. Зараз усе можна купити в магазині, але намагаюся їсти тільки своє.

Міла Іванцова, письменниця, 52 роки:

— Почала консервувати, коли вийшла заміж. Тоді переживали важкі часи. Зараз дивуюся, як із нічого накривали святковий стіл. Зараз усе можна купити в магазині. Тому роблю консерви не про чорний день, а для задоволення.

Закручую з 15 банок варення — трохи смородини, порічок, варення з кабачків. Останнє — моє улюблене. Часто його з'їдають ще під час варіння. Кабачки роблю з лимоном, а ще краще з лаймом. Шматочки кабачка засипаю цукром. Коли починають пускати сік, ставлю на вогонь. У блендері мелю лимон із шкіркою. Виймаю тільки кісточки. Лимон кладу в кабачки. Усе додаю на око. Як починає кипіти, виключаю. Потім ще кілька разів проварюю. Виходять напівпрозорі шматочки з кислинкою і цитриновим смаком. Трохи скидається на ананас.

На дачі вродила алича, то зробила з неї грузинський соус ткемалі. До аличі додаю цукор, сіль, часник, спеції, кисле яблуко. Соус кисло-солодкий, йде до м'яса.

Євген Дудар, письменник, 80 років:

— Я наскільки не консервативний, що нічого не консервую. Усе привозять друзі. Дачу маю у селі Кожанка за Фастовом на Київщині. Біля хати росте пару кущів огірочків, помідорів, петрушка. Чого треба, то краще куплю у знайомих. Зате роблю смачний лікер для жінок. Кладу туди вишню, смородину, чорноплідну горобину, шовковицю, горілки трохи. Колись зробив абревіскі — віскі з абрикосів. Як тільки переїхав на хутір, позичив самогонний апарат. Зробив абрикосівку. Залив її у дубову бочку. Згадав про неї десь через чотири роки. Така смакота вдалася, що хлопців не можна було за вуха відтягнути.

Наталія Максимець, депутат-комуністка Луганської міськради, 40 років:

— Свою дачу ще не купила, але маю у планах. Понад 20 років я — міський житель. Виросла в селі, тому пам'ятаю, як працювати на городі. Їжджу на ділянки до друзів. У моїх батьків величезний город із садом. Закрила абрикосовий сік, помідори, огірки, квасолю в томатному соусі, лечо. Зробила фірмову кабачкову ікру з майонезом. Вона готується швидко. Майонез кладу у перекручені на м'ясорубці кабачки. Додаю томатну пасту, краснодарський соус, олію, цукор і сіль. Тушу три години. Виходить як магазинна, але ще смачніша.

Фрукти і ягоди мені дають друзі. Допомагаю їм збирати урожай, а за це отримую нагороду. Як для самотньої людини, консервую багато. Йду в гості — беру баночку чогось. До 27 років думала, що ніколи цим не займатимуся. Навчив консервувати тодішній хлопець. Першими засолила огірки.

Зараз ви читаєте новину «Чи робите ви консервацію?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути