середа, 29 лютого 2012 00:00

"Чоловіка покинула, коли мама померла"

Автор: Фото: Сніжана РУСИН
  Віоріка Віллашек із міста Мукачеве на Закарпатті сидить на лаві біля обласної лікарні в Ужгороді. Коли міняла паспорт у 1990-х роках, її записали Вірою. Сама виховала двох доньок
Віоріка Віллашек із міста Мукачеве на Закарпатті сидить на лаві біля обласної лікарні в Ужгороді. Коли міняла паспорт у 1990-х роках, її записали Вірою. Сама виховала двох доньок

53-річну Віоріку Віллашек із Мукачевого на Закарпатті розбивав параліч вісім разів.

— Я інвалід першої групи, — каже Віоріка Адальбертівна в Ужгороді біля обласної лікарні. Спирається на паличку. — У дитинстві захворіла на менінгіт. Уперше паралізувало в 9 років. 10-річною наново вчилася ходити й говорити.

15 років пише картини, аби прогодувати двох доньок і онука.

— Малювати любила з дитинства. Коли лікарі заборонили, щоб не напружувала руки й очі, то я тікала з дому. На березі річки Латориці у Мукачевому розводила олію порошком із товченої цегли, відрізала пасмо волосся на пензлик. Малювала на камінні, ввечері ховала його в кущах. У 14 років утратила зір. Півроку була цілком сліпа. Кольори фарб розрізняла за дотиком. Якщо холодно — чорний та синій, м'яко — білий, тепло — червоний. Перші картинки йшли по 65 копійок. Після розпаду Союзу зареєструвалася приватним підприємцем. За цей час продала близько 20 тисяч картинок. Потім знову почала втрачати зір. Бачила так погано, що могла писати тільки великі полотна.

— Заміж вийшла у 24 роки за військового із Закарпаття. Ми об'їздили весь Союз, побували в Азії. Лікарі забороняли мені народжувати. Боялися, що не виношу дитину. Але що то за сім'я без дітей? 1983-го я народила Вікторію, 1985-го — Мирославу. У декреті не просиділа жодного дня. Працювала медичним реєстратором у поліклініці. На роботі під наглядом лікарів було краще, ніж удома. Чоловіка покинула, коли мама померла. Мене тоді знову паралізувало. Нікому було її поховати. Чоловік пропадав із дому. Навіть донькам їсти не хотів зварити.

Наприкінці 1990-х до лікарні поклали доньку Вікторію.

— Віка навчалася на першому курсі місцевого педучилища. На початку весни перенесла ГРВІ. Коли вийшла на пари, студентам робили щеплення. Вона попередила, що хворіла, але лікарі сказали, що щеплення обов'язкове. Через кілька днів температура піднялася до 41,7. Жар лікарі не могли збити жодними препаратами. Почали лікувати хворобу Крона. Але грошей у мене не було. Довелося йти з картинами по багатих людях.

— 2000-го приїхала на інвалідному візку до Віктора Балоги на підприємство "Барва". Він дав 3 тисячі гривень — на той час майже 1000 доларів. Попросив написати 18 картин для готелю. Торік зв'язалася з німецькими лікарями. Вони обстежили Вікторію. Виявили рідкісну хворобу лімфатичної системи. Лімфа із судин чомусь витікає у черевну порожнину. Випадок доньки — єдиний у світі. Добрі люди назбирали для нас 12 тисяч євро. Тепер Вікторію обстежують у клініці лімфи в Німеччині. Гроші закінчуються, а лікуватися треба ще кілька місяців.

Рахунок, на який можна переказати кошти на лікування Вікторії: ЗКР ПАТ "ФОЛЬКСБАНК". МФО 325213. Р/р: 26209000067078/980. Ідентифікаційний номер: 2149623785. Отримувач: Віллашек Віра Адальбертівна. Призначення платежу: на лікування доньки Маслей Вікторії Михайлівни.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловіка покинула, коли мама померла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути