пʼятниця, 06 травня 2016 00:30

Понад тисяча наших айтішників працюють у Любліні

Автор: Таміла Михеєва
 

Понад тисяча українсь­ких айтішників працюють у польському місті ­Люблін.

— У місті зареєстровано 750 фірм зі сфери інформаційних технологій. У них працюють близько п'яти тисяч людей. Ми зацікавлені у висококваліфікованих кадрах зі Східної Європи. Багато залучаємо українських спеціалістів, — каже Кшиштоф Жук, міський голова Любліна.

Попит на наших програмістів зріс також у Чехії, Словаччині, Білорусі.

— Цьому є дві причини. Перша — зміни, на які сподівалися після Революції гідності, так і не відбулися. Люди розчаровані. Тому за першої можливості залишають країну. Друга — Україна не створює для програмістів гідних умов та оплати праці. Нам потрібні реформи, аби ІТ-сфера розвивалася, — каже 32-річний Віктор Валєєв, директор асоціації "ІТ України".

— Торік близько п'яти тисяч програмістів виїхали з України. Половина з них лишилася у Польщі. Її обирають через ментальну та географічну близькість. А в Любліні, хоч це й менше місто за Варшаву чи Краків, чиновники обрали правильну стратегію розвитку ІТ-галузі. Вони масово рекламують свою інфра­структуру в інтернеті, соцмережах, пропонують роботу на форумах. Розуміють, що одне робоче місце в ІТ-галузі створює додаткових чотири-п'ять в інших сферах.

4 мільярди доларів на рік заощаджують за кордоном українські довгострокові трудові мігранти. Їх налічують близько 400 тис. осіб. П'ята частина з них хочуть інвестувати зароблені кошти.

Зараз ви читаєте новину «Понад тисяча наших айтішників працюють у Любліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути