понеділок, 26 грудня 2005 17:24

Бідний Йонік!

 

Дворічному єнотові Йонічці не поталанило: він став інвалідом. У Києві більшість його приятелів — канадських єнотів-полоскунів — веселять клієнтів у дорогих ресторанах. Решта живе в киян середнього статку, снідаючи океанською, а обідаючи морською рибкою.

Історія ця розпочалася півтора року тому, коли тоді ще двомісячний Йонічка жив у столичному магазині "Зоозона" на Печерську. Сестри Інна та Олена Самсонови, одній — за 30, іншій — за 35, за 550 євро купили єнота для матері, у якої здох улюблений спанієль.

Директор магазину Олена Душка, 26 років, порадила покупцям перший час тримати єнота у клітці. Так йому буде затишніше. А також застерегла: поки малий, не слід залишати його самого.

Олена повернула сестрам 80 доларів із 550 євро

Клітки вирішили не купувати: у київській квартирі єнот мав пересидіти всього лиш день. А потім його хотіли відвезти на Чернігівщину. Там він мав жити у вольєрі. Із магазину Йонічку везли машиною, дорогою він грався з дітьми. За три години пані Душці зателефонували: єнот побув у квартирі сам, після чого почав шипіти. Увечері він сховався за батарею. Звідти його ледве витягли.

Невдовзі знову зателефонували: єнот "тягнув" ніжки. Приїхавши, продавець побачила, що Йонічка (уже Алегро) сидів на кухні сумний. Навіть не погрався із сестричкою Єнічкою, яку вона привезла.

О третій ночі зателефонували знову. Єнот не міг ходити. Олена приїхала і забрала тварину. Рентген виявив, що в Йонічки зламані тазові кістки та хребет. Восьмимісячне лікування обійшлося в тисячу доларів. Йонічка почав повзати, а після того, як позаймався на тренажерах, — став ходити. Лише коли псується погода, він іще трохи "тягне" лапки.

Олена повернула сестрам 80 доларів із 550 євро. Вони поскаржилися до спілки захисту прав споживачів. Довкола єнотової персони розгорівся конфлікт. Інна стверджує, що єнота "провели" через "чорну" касу. Ні паспорта, ні довідки про щеплення їм не надали, а гроші взяли у валюті, а не в гривнях.

— Не всі тварини в Україні продаються офіційно, — філософськи заявляє пані Душка.

Інна скаржиться, що племінникові єнот до крові прокусив ніготь. І перегриз у кухні електропровід.

— А може, єнот був хворий? — роздумує вголос. — А стрес лише прискорив якусь недугу.

У "Зоозоні" торгували не лише єнотами. Нардеп Віктор Пінчук придбав там двох німецьких вівчарок. А екс-міністр юстиції Роман Зварич купив тут пугача Ваську. Той жив у міністерському кабінеті,  а тепер, слідом за господарем, перебрався до нового.

Неподалік магазину нещодавно розпочали будівництво. Вулицю перекрили і це, скаржиться Душка, відлякало віп-клієнтів. Невдовзі Олена закрила магазин. Тепер вона — приватний підприємець. Орендує землю в зоопарку. Показує там своїх тварин.

А Йонічку залишила в себе. Єнот мешкає в Бортничах з єнотихою, у просторому вольєрі — з тренажерами та гірками. Але на людей шипить.




Єнот вимагає абсолютної любові

У квартирі журналіста Володимира Скачка мешкає єнот на ім'я Пацан Вован. А ще Володі дарують іграшкових єнотів. В альбомах — понад 300 фотографій із Вованом. Фото єнота красується і на Володиній мобілці.

Скачко купив малюка-єнота у якогось столичного фотографа. Малому було шість тижнів. Володя кілька разів на день годував його через соску ряжанкою з яєчним жовтком.

Відреагував, як нормальний мужик: злякався і втік

— Місяць ми мучилися, а тоді він став їсти моркву, проварене м'ясо. На ніч я ставив його клітку поряд із собою в ліжку. Іноді він вилазив і лягав мені на голову. Тоді я акуратно знімав його і клав назад. Я став для нього всім — і батьком, і мамою. Він любив, щоб його гладили, — муркотів, наче кіт.

Зараз Вовану три роки й вісім місяців. Важить він 16 кг. Гасає по квартирі, наче пес. Доки ріс, любив перекушувати телефонні дроти, віддирати лінолеум і погано приклеєні шпалери. Тепер перестав. Зате навчився сам відкривати холодильник. Спить у піддоні дивана — ховається.

Щодня Володя двічі виводить його на прогулянку. Єнот знає команди: "До мене", "Не можна", "Додому". Якщо когось лякається, хапається за ногу господаря.

А недавно його вперше познайомили з єнотихою.

— Відреагував, як нормальний мужик: злякався і втік, — каже Скачко. Однак узимку сватання продовжимо.

Тим, хто мріє про єнота, він пояснює, що це вимагає абсолютної любові.

— Якщо вже взяли — терпіть. Зате ця істота не соромиться показувати, як беззастережно любить вас.

Зараз ви читаєте новину «Бідний Йонік!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути