вівторок, 05 березня 2013 05:45

"Я заробляю добрі гроші. Що мені з ними робити?" - Андрій Балога

Автор: фото з сайта www.facebook.com
  Нардеп Віктор Балога (на передньому плані) з дітьми Софією та Андрієм. Сина у неділю, 3 березня, обрали депутатом Закарпатської обласної ради. Він з 16 років навчався в Америці. Закінчив коледж і університет штату Північна Дакота. Є фахівцем із бізнес-економіки
Нардеп Віктор Балога (на передньому плані) з дітьми Софією та Андрієм. Сина у неділю, 3 березня, обрали депутатом Закарпатської обласної ради. Він з 16 років навчався в Америці. Закінчив коледж і університет штату Північна Дакота. Є фахівцем із бізнес-економіки

14 лютого Львівський апеляційний адміністративний суд розглянув скаргу кандидата в депутати Закарпатської обласної ради Михайла Русина проти свого опонента 24-річного Андрія Балоги. Він — син нардепа, екс-міністра МНС Віктора Балоги. Русин вимагав зняти Андрія Балогу з реєстрації.

З Андрієм Балогою зустрічаємося у кав'ярні "Дасторія" в торговельному центрі "Токіо" в Ужгороді.

— На час маю зайти в Облгаз, то на пів другої можемо зустрітися, — каже по телефону. — На розмову — не більше півгодини.

Андрій спізнюється на 15 хв. За ним ідуть двоє юнаків у чорних куртках і джинсах. Сідають за сусідній стіл, замовляють грецький салат.

— А мені простої негазованої мінералки, — каже Андрій.

Чорне пальто вішає на спинку стільця. З кишені штанів виймає мобільний, дивиться на час.

— Мій годинник уже рік на ремонті. Маю хвилин 40. До третьої години планую встигнути вернутися в Мукачеве.

Поправляє комір білої сорочки під чорним пуловером.

— Не ношу краваток. Щоб гарно дивилася сорочка, просто розстібаю верхній ґудзик. Але, думаю, що скоро доведеться одягати краватки, як стану депутатом. Рішення суду мають оголосити за півгодини. У Львові зараз чекає мій юрист. Русин позивається до тервиборчкому, що ніби я є членом "Партії нового покоління України", а зареєстрували мене від Єдиного Центру. На судове засідання в Ужгороді Русин надав копії документів, на яких стояла печатка київського осередку, а до Львівського суду — оригінали, на яких печатки вже не було і стояв інший підпис. Тут ясно, що все сфабриковано.

Андрій говорить голосно, бо у кав'ярні грає гучна музика.

Чому вас пов'язують з "Партією нового покоління України"?

— Не знаю. Мені здається, що вибрали першу партію, яка трапила їм на очі.

Русин — технічний кандидат, наближений до одного з кандидатів — "регіонала" Івана Чубирки. Я подав проти нього заяву до міліції за фабрикування документів. Думаю, це — політична розправа. Можливо, за те, що батько пішов із влади.

Як розцінюєте, що в один момент вашого дядька Павла Балогу намагаються позбавити мандата народного депутата, а вас — зняти з виборів?

— Думаю, ці дві події збіглися в часі. Але, однозначно, тут іде пряма вказівка з Києва. Це не є гра на рівні області.

Вас залякують?

— Воюють тільки в політичній площині. Але потрохи це вже переходить у розбірки з бізнесом. Почали з'являтися перевірки, незрозумілі запити від правоохоронних структур. Поки нерегулярні, але хто його знає.

Маєте охорону?

— Так, особливо останнім часом. Але ці хлопці, — махає рукою в бік сусіднього стола, — не охорона, а мої співробітники.

Ваша мати Оксана Балога також балотується в облраду. Чому опоненти її не чіпають?

— Бо мама балотується по іншому округу. А я — по Мукачеву. Для опонентів принципово виграти вибори у цьому місті. Бо здавна вважається, що це місто нашої сім'ї. Взялися за мене, бо я — син Балоги. Вже дорослий і мене можна бити.

Чому пішли в політику?

— Депутат обласної ради це не політик. Я просто представлятиму інтереси місцевої громади. Вважаю, що у сім'ї Балогів уже достатньо політиків, — сміється. — У депутати пішов, бо бачу, що Україна потребує, — замовкає, — о, знайшов слово — молодих облич. Не хочу ображати тих, хто виріс при Союзі, але в них аналогове бачення світу. А ми виросли у цифрову еру і маємо інше бачення. Навіть між мною та моїм батьком — вже ціла епоха. Він ріс при Союзі, я формувався в Америці, бо там учився з 16 років. Спершу в коледжі, потім в університеті штату Північна Дакота. Тепер я фахівець із бізнес-економіки. За кордон хотів, бо знав, що там інший менталітет і я там чомусь навчуся. По-перше, там нема корупції в освіті, по-друге, молодь не мажорна й не понтова, як в Україні.

Батько хоче, щоб ви стали політиком?

— Ні, він поважає те, що я хочу займатися бізнесом. Не змушує.

Що робитимете у владі?

— Я є серйозним бізнесменом — заробляю добрі гроші. Що мені з ними робити? — знизує плечима. — Хочеться допомагати людям. Допомагаю спорту, обласним інтернатам. Тепер, правда, цього не роблю, щоб не казали, що я підкуповую виборців. Як пройду у владу, буду робити те саме, але вже як депутат.

Що люди найчастіше просять?

— Одна жінка прийшла просити за хворого сина, інша — бо в неї згоріла квартира. Або хочуть вирішити проблему безпритульних собак, відновити водопостачання, відремонтувати дорогу.

Були випадки, коли відмовляли у допомозі?

— Не відмовляю ніколи. Але зразу кажу, скільки можу допомогти.

Чим відрізняється Віктор Балога від своїх братів Івана і Павла?

— Віком, — голосно сміється. — Просто батько — лідер команди. Він генерує ідеї, а ми вчимося від нього.

В Андрія Балоги дзвонить мобільний. На дисплеї висвічується "Саша". Вибачається і відповідає на дзвінок.

— Зрозумів. Добре, — говорить. — Я виграв суд, — звертається до мене. — Щойно дзвонив юрист. Іду на вибори.

Що про цю ситуацію кажуть удома?

— Ми спокійно її сприймаємо, — Андрій розмовляє жвавіше і швидше. — Й не робимо з цього трагедії. Звикли вже до політичної війни. Тим більше, що я виріс у цькуваннях родини. Розумію, що в Україні відбувається беззаконня, судова система не працює.

Який бізнес маєте?

— Керую мукачівським торговельним комплексом "Щодня", є головою правління "Барва" — управляю вісьмома супермаркетами по області та є комерційним директором товариства "Русинія" — повністю управляю цегельним заводом у селі Іванівці під Мукачевим.

Легко у бізнесі?

— Легше, ніж у політиці, —  Прокидаюся о сьомій. Годину бігаю на доріжці або плаваю у басейні дядька Івана. Його будинок недалеко від моєї квартири. Потім снідаю. Готую сам щось на швидку руку — вівсянку, пластівці з молоком чи просто каву з куском хліба, або біжу до батьків. Готувати навчився в Америці. За рік американські фаст-фуди мені так набридли, що почав варити борщі й ліпити вареники. О дев'ятій уже в офісі. Півдня сиджу там, як треба — їжджу по об'єктах, контролюю, що роблять люди. О сьомій-восьмій вечора дома. Дивлюся одним оком телевізор, іншим — перечитую новини. На дискотеки чи тусовки у клубах давно не ходив. Лягаю спати близько одинадцятої. Відпочиваю лише в неділю. З батьками маємо традиційний бранч опівдні. Після цього збираємося з дядьками у заміському будинку в Чинадійові під Мукачевом, відпочиваємо. Дуже люблю там паритися в сауні.

Живете разом з батьками?

— Ні-і, — протягує. — Маю власну квартиру. Але вона на одній вулиці з батьківським будинком. Я самостійний з 18 років. Їжджу на робочому автомобілі "ауді". Маю власний позашляховик "Ленд Ровер Дефендер", але катаюся ним рідко, бо в цій машині можна всі мізки витрясти.

Де відпочиваєте?

— Дуже люблю лижі. Намагаюся двічі-тричі на сезон поїхати на катання. Але цього року через передвиборну кампанію ніде не встиг побувати. У березні поїду в Австрію.

З ким товаришуєте?

— У мене дуже вузьке коло друзів. Їх можна перерахувати на пальцях двох рук. Вважаю, що після 25-26 років таке питання як дружба проходить — люди лишаються бізнес-партнерами, колегами чи просто знайомими.

Одружуватися плануєте?

— У мене є дівчина. Вона з Мукачевого. Юрист. Звичайно, що хочу одружитися, але не зараз, ще рано.

Дивиться на годинник мобільного. Повертається до сусіднього стола. Двоє юнаків допивають сік.

— Мушу йти, бо не встигну до Мукачевого. — Сьогодні зустрічаюся там із жителями мікрорайону Підгоряни, — накидає на плечі коротке чорне пальто. Підходить до барної стійки. — За он той столик розрахуйте.

На вулиці біля "Токіо" стоїть чорне "ауді". Крізь тоноване скло автомобіля видно двох чоловіків. Один сидить за кермом. Андрій Балога сідає на переднє пасажирське сидіння.

1100 підлеглих працюють в Андрія Балоги в мукачівському торговельному комплексі "Щодня", восьми супермаркетах Закарпатської області й на цегельному заводі у селі Іванівці.

Випередив конкурента на 300 голосів

3 березня у місті Мукачеве відбулися довибори до Закарпатської облради. Андрій Балога набрав 43,71 % голосів, а "регіонал" Іван Чубирко — 40,85 %. Балога випередив конкурента на 300 голосів.

Всього на виборчому окрузі №5 із центром у Мукачевому проголосували 10 099 виборців, це 48,44% загальної кількості. У приміщенні виборчої дільниці №6 офіційного спостерігача Андрія Балоги ударив у голову і силоміць намагався виштовхати з виборчої дільниці представник іншого кандидата Івана Чубирки.

— Під час довиборів були порушення. У селі Позняківці на дільниці члени комісії видавали бюлетені без пред'явлення паспорта, — кажуть у прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода". — У селі Павшине виявили організовану "карусель" на користь провладного кандидата. Біля однієї з виборчих дільниць зловили на гарячому сільського голову, який агітував за провладного кандидата.

Зараз ви читаєте новину «"Я заробляю добрі гроші. Що мені з ними робити?" - Андрій Балога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути