Ексклюзиви
четвер, 12 квітня 2012 06:45

15 відсотків жінок їдять шоколад щодня

У кондитерській "Реприза" біля столичної станції метро Оболонь перед Великоднем виготовляють шоколадні писанки, зайців і курей.

У приміщенні пахне ваніллю і шоколадом. Дівчата років 20 у білих халатах, шапочках і рукавицях наповнюють ним форми у вигляді яєць. Потім шоколад зливають. Тому, що залишився на стінках, дають 10-15 хв. застигнути. Процедуру повторюють тричі.

— Щоб фігурка не розкришилася, покривають її кількома шарами шоколаду, — розповідає працівниця кондитерської Оксана, 34 роки. — Яйця і зайців виливають із молочного шоколаду, бо його більше люблять діти. Хоча кажуть, що чорний корисніший. Він знижує кров'яний тиск і не відкладається на талії.

За день виливаю до сотні таких фігурок. Потім дівчата їх розмальовують, упаковують. Парфумами тут мало хто користується. Після роботи ще кілька годин пахнемо шоколадом.

Оксана соромиться фотографуватися, червоніє, затуляє обличчя долонями.

— 15 відсотків жінок у світі їдять шоколад щодня. За рік українець з'їдає 5 кілограмів шоколаду. Німці й бельгійці — по 11 кіло. У людей, які двічі на тиждень їдять шоколад, не болить серце і не буває депресій. Він замінює корвалол і валер'янку.

У сусідній кімнаті художниця Наталя, 27 років, розмальовує найбільші 600-грамові писанки. На одну фігуру витрачає до 2 год. Готові у крамницях продають за 1 тис. грн.

— Найдорожчі яйця 3D-форматні. Вчора цілий день їх розмальовували з колегою, — розповідає Наталя. — Сьогодні їх порозбирали по магазинах, бо перед Великоднем на них попит. Яйця вилиті в кількох площинах — випуклі та мають вм'ятини.

Наталя в кондитерській працює рік. Доти була вчителькою образотворчого мистецтва в одній із київських шкіл. Підпрацьовувала на мультиплікаційній студії.

— Коли студію закрили, сюди пішла на роботу. Яйця малювати — то не картини писати, але мені подобається. Сюди більшість приходять художниками, а перекваліфіковуються на кондитерів.

Тримає палітру із п'яти кольорів. Ставить шоколадне яйце на підставку. Пензлем малює на ньому церкву, дерева, сонце.

— Фарби використовую харчові — з буряка, чорниці, моркви. Їх із Франції привозимо і змішуємо з білим шоколадом. Яйце розмальовую 2 години.

У кондитерській стоять п'ять столиків, вздовж — вікна-вітрини. Можна випити каву, скуштувати тістечко.

— Учора приїжджав один бізнесмен. Купив пасок і шоколадних зайців на 6 тисяч гривень. Хоче так привітати своїх підлеглих. У нас скупляються дуже заможні люди. Минулого тижня замовили коровай за 7 тисяч гривень. У центрі маємо магазин. Туди часто приходять співаки й політики. Була Ірина Білик, Сашко Положинський, Ані Лорак.

На прилавку стоїть 3-кілограмова паска. Зверху прикрашена сухофруктами, горішками й марципанами. Під випічкою цінник — 690 грн.

— Уже 10 днів випікаємо паски. За тиждень до католицького Великодня почали, — каже продавець. — Свій рецепт паски ми запатентували. Його тримають у секреті і знають напам'ять лише кілька працівників закладу. Найменшу 750-грамову можна купити за 185 грн. Сирну — за 209 грн.

На вітрині стоять 15 видів тістечок, п'ять тортів, яблучний пиріг. Киянин Анатолій веде за руку доньку 6-річну Дашу. Замовляє для неї чай, купує маленького шоколадного зайця і шматок яблучного пирога. Платить 85 грн.

— Ми сюди заходимо раз на тиждень, коли Даша  добре поводиться. Сьогодні ходили в поліклініку, здавали аналізи. Коли брали кров із пальчика, вона не плакала, бо пообіцяв їй шоколадного кролика.

Дівчинка розгортає фігурку, боїться кусати.

— Доню, відкушуй кролику голову, — радить батько. — Над тарілкою кусай, щоб не накришити. Ну що, тане кролик у роті? Тобі смакує?

— Ага, — протягує дівчинка. Решта зайця падає в гарячий чай і миттєво тане. Дитина плаче.

— Зараз купимо в тьоті ще одного зайця, тільки не плач, — заспокоює батько.

 

Любителі солодкого швидше засмагають

— Любов до солодкого вроджена, — каже київський кондитер Валентина Лазуткіна, 57 років. — Якщо мама їсть цукерки й тістечка під час вагітності, дитина теж їх любитиме. Японці довели, що шоколад корисний для зубів.  Масло какао захищає їх від карієсу, містить антибактеріальну речовину, що бореться з нальотом. Шоколад знижує відчуття болю і продовжує життя. Якщо вживати його тричі на місяць, можна прожити на рік довше.

Любителі солодкого влітку мають гарнішу засмагу, яка тримається до пізньої осені. Солодкоїжки швидше засмагають за тих, хто не їсть шоколаду.

 

Зараз ви читаєте новину «15 відсотків жінок їдять шоколад щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути