пʼятниця, 22 квітня 2011 00:00

Брат президента Коста-Рики живе у селі під Вінницею

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Подружжя Нелі та Рональд Круси з донькою Мішель сидять у кав’ярні міста Калинівка на Вінниччині. Познайомилися в Італії, коли українка гостювала у сестри Наталії
Подружжя Нелі та Рональд Круси з донькою Мішель сидять у кав’ярні міста Калинівка на Вінниччині. Познайомилися в Італії, коли українка гостювала у сестри Наталії

34-річна Неля Крус із села Пиків Калинівського району Вінниччини 11 років жила в американському місті Маямі. Там одружилася з Рональдом Крусом, 52 роки. Три роки тому подружжя повернулося до України. Тамтешні лікарі порадили їм змінити клімат для сина 11-річного Патрика. Він хворіє на астму. Також виховують Мішель, 6 років, та 16-річну Яну, доньку Нелі від першого шлюбу.

У калинівській кав'ярні Рональд купує доньці Мішель картоплю фрі, колу та желе. Запитую, чи хотів переїжджати до України.

— Cім'я в мене на першому місці, — каже Рональд іспанською. Дружина перекладає.

—Кину все, аби мої діти були здорові. За нашим будинком та авто в Америці наглядають. Я працюю по скайпу. Літаю в Маямі щороку для підпису документів. Білєт стоїть 5 тисяч доларів.

— Як виїжджала в Україну, із собою забрала свекра Селіка Круса. Йому тоді було 90 років. За рік помер від запалення легень. Навєрно, не переніс клімату тут. У Маямі то жарко, то сиро. Просив поховати поряд з дружиною в Америці. Ми спалили тіло у київському крематорії. Поки що його прах зберігаємо у тамтешньому колумбарії.

Чоловікові важко дається українська. Каже тільки "спасибі", "на здоров'я" та "до свідання". Як приїхали, то батькам іспанські слова писала українськими буквами, як вимовляти. Вчу їх, щоб могли понімати зятя. Дуже довольні "саненло", тобто зятем. Не дозволяють йому годувати корів і вивозити гній. Рональд недавно татові купив "славуту".

Рональду в Україні подобається:

— Люблю пройтися кілька кілометрів пішки від одного села до другого. Українці не цінують, що мають. Думають, в Америці життя — мед. Продукти, одяг дешевий, але послуги, налоги величезні. Медицина дуже дорога. Щоб вставити керамічні зуби, треба 20 тисяч доларів. То багато їдуть сюди. Не дай Бог захворіти. В місяць маємо заплатити за медстраховку 350 доларів.

— Тут спокійніше, а там кримінал страшенний, — додає Неля. — Дитину просто так не відпускають. В супермаркеті на цепочку прив'язують до себе. Їх запросто вкрадуть, тоді органи на продаж повирізають. В Америці дитині видають паспорт у вісім місяців. Ступню намащують чорнилом і роблять отпечаток ножки. В Україні діти вольно ходять. Вчителі поражаються, що я щодня приводю дітей в школу і забираю додому.

Доньку іспанською просить рівно сидіти за столом. У дітей рідна мова — іспанська. Добре знають англійську, українську і російську.

Вперше Неля Крус виїхала з України до Італії. Гостювала у сестри Наталії. Там познайомилися з Рональдом на іменинах. Запросив її на латиноамериканський танець. За три місяці переїхали у Маямі, одружилися.

Рональд Крус — 11-та дитина у родині. Його дядько і брат Оскар Аріяш були президентами Коста-Рики у центральній Америці.

— У його сім'ї всі вивчені, грамотні, — каже Неля. — Один має меблеву фабрику, інший викладає в Оксфордському університеті. А двоюрідний брат — лауреат Нобелівської премії.

Зараз ви читаєте новину «Брат президента Коста-Рики живе у селі під Вінницею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути