Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2010 20:57

Копаний м'яч, у якого грали при всіх окупантах

Автор: джерело: із колекції автора
 

Афішу матчу "Скала" (Стрий) - "Дністер" (Миколаїв піді Львовом) мені надіслав користувач одного з футбольних інтернет-форумів. Поряд з українським текстом - німецький. Поєдинок відбувався за німецької окупації. Вирахував, що з тих років 4 квітня випадало на неділю тільки 1943-го.


Отже, 1943-й. Радянські війська щойно вибили німців з-під Сталінграда. У львівському ґетто розстрілювали євреїв. Українські селяни масово йшли в ліси, до тільки-но створюваної Української повстанської армії. А в Стрию, у колишньому парку Йордана, грали в копаного м'яча - так іще в нас заведено було називати футбол. "Без огляду на погоду", - наголошує афіша.

Футбольні клуби за нацистської окупації були організовані по цілому Дистрикті Ґаліцієн - як офіційно тоді йменували Галичину. Навіть розігрували свій чемпіонат. Стрийська "Скала" - то ще благенька з назв тогочасних команд. У Золочеві існувала "Русалка", а в Бродах - "Богун". У Львові грали "Чорноморці", а у Винниках - "Дніпро". Хоч ні Чорного моря, ні Дніпра місцеві футболісти наживо ніколи не бачили. Але саме завдяки таким назвам відчували себе ближчими до Великої України. А були ще команди "Тризуб", "Гарбарня", "Чайка", "Пролом"…

"Воротар "України" пан Дзісь вибіг із воріт до м'яча наперед, м'яч перейшов попри нього і високим кізлом летів до воріт. Він підбіг і вхопив його на груди, але Козло з розгону штовхнув його, зовсім правильно в плечі, і разом із м'ячем перепхав у глуб воріт", - це уривок із тогочасного газетного репортажу.

1942-го чемпіоном окупованої Галичини стала львівська "Україна". Наступного року - "Скала". 1944-го в чемпіонаті лідирувала "Ватра". Далі нацистських окупантів витіснили радянські. Українські спортивні клуби нова влада закрила. Замість романтичних назв з'явилися "Спартак", "Динамо", "Більшовик". Сільські команди найчастіше називали "Колгоспник".

Правда, за "спартаки" та "колгоспники" грали все ті ж футболісти "Скали", "Русалки", "Богуна". Більшості вдалося уникнути сталінських репресій. Так, кращий бомбардир "України" Карло Мікльош виступав за львівський "Спартак", а 1969 року як начальник команди виграв із "Карпатами" кубок СРСР. Про те, що Мікльош свого часу забивав "Скалі" й "Тризубу", тогочасні довідники не згадували. Вказували лише: "Грати у футбол почав за панської Польщі".

Зараз ви читаєте новину «Копаний м'яч, у якого грали при всіх окупантах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути