середа, 13 липня 2011 11:11

Усім бандитам пам'ятники робить один скульптор
6

Ліворуч могила прокурора Олександра ­Труханова, праворуч лежать Сергій Проценко на прізвисько Зеня і його охоронець Віктор Овчаренко – Малий. Вони загинули разом
Фото: фото: Ольга КАМЕНЄВА
Могила херсонського бандита початку 1990­х Михайла Росінського – Матвія. Конкуренти вбили його першим, 1993­го
Надгробок на могилі Володимира ­Винокурова – Вовки Цигана
Тут лежать батько й син Барзіони. Останній тричі сидів у тюрмі
Сестру і брата – Ольгу Ковальчук і Миколу Поліванова – розстріляли в один день. Ользі було 38 років, Миколі – 40. Жінка керувала кримінальним урупованням після того, як конкуренти вбили її чоловіка

На Камишанському кладовищі герої Радянського Союзу поховані, секретарі райкомів партії. А поряд – бандити, убиті при розборках у 1990­х. Тут їх десь із 30–40. Зуміли вибити собі кращі місця й після смерті, – каже Валерій Вишневий.

Їдемо з ним за Херсон, на престижний цвинтар. Він тягнеться по обидва боки траси на кілька кілометрів. Площа – 90 га. На ньому вже не ховають – тільки родичів тих, хто упокоївся тут раніше.

Доки червоним Lanos'ом прямуємо до одного з входів, Вишневий розповідає, що виріс у родині народного судді.

– У батька на роботі знаходив у ящиках ножі, пістолети, кримінальні справи, – каже російською. Іноді намагається перейти на українську, але збивається. Говорить упевнено, з паузами, поставленим голосом. На ньому білосніжна сорочка й світлі, добре випрасувані брюки. У темному волоссі – трохи сивини. – У міліцію вирішив піти 10 листопада 1970­го. Це була неділя. Я служив у армії. Якраз 10 листопада, на День радянської міліції, був класний концерт. Кобзон виступав. А потім фільми стали показувати. Перший – "Слідство ведуть знатоки". Зараз у карний розшук ні­хто йти не хоче, а тоді черга стояла.

На початку 1990­х, коли розвалю­вався Союз, почали утворюватися бандитські угруповання. Одна команда на ринку в бабів забирала курей. Прикривалися, що це – для ув'язнених: "Бабуля, это все в общак. Нужно греть зону". В угруповання йшли молоді, несудимі пацани, колишні боксери, борці. Ці качки й мордовороти збирали мзду із перших підприємців. Хто не погоджувався – лупцювали, перевертали кіоски, продукцію поливали бензином, соляркою. Але то все дрібнота. Махновці. Як казав один бандит: "Сила не в м'язах, а отут", – стукає по лобі пальцем. – Міша Росінський перший захотів підім'яти місто під себе. Стати паханом чи, як ще казали, смотрящим. Його першого й розстріляли.

Обабіч асфальтових доріжок розташовані акуратні могили. На всіх дорогі пам'ятники, простих хрестів і огорож тут нема. Багато зелені, наче в парку. Стаємо в холодку під деревами. Навпроти – гранітна плита, з якої виступає відкрите, майже дитяче обличчя з ідеально викладеним волоссям. Напис закриває дорогий вінок із штучних квітів. Позаду – стіл і дві пофарбовані в зелений лави.

Валерій Вишневий тримає руки в кишенях:

– Це Міша, прізвисько – Матвій, колишній боксер і водій, працював на автобусі. Несудимий, єврейчик. ­Організував навколо себе пацанів. Машини уганяли, квартири грабували, обдирали на ринку ларьки, наїжджали на підприємців. ­Великої шкоди не робили. Але Міша хотів, щоб усі підкорялися йому. Міліція була зацікавлена в його допомозі. Скажімо, угнали машину, треба знайти. ­Мішаню можна було попросити: "Давай, щоб ми тебе не щемили, вирішуй питання". За два­три дні машина знаходилась. Він умів контактувати з міліцією, не здаючи нікого. 1993­го вигулював собачку біля дому. Із двоствольної рушниці його поранили. Помер у лікарні.

Убив Мішу член іншого угруповання, його за це посадили. Пам'ятник друзі поставили, це в них – справа честі. Були пишні похорони, зібралися кілька тисяч людей. Залишилися дружина й дві доньки. Говорили, що в Міші общак був, але його родина живе в злиднях.

На іншій доріжці під гілками верби ховається подвійний пам'ятник – батькові й сину Барзіонам. ­Зображені два схожі обличчя.

– Син Віталік, прізвисько Барзік – друга жертва після Міші, – зупиняється біля могили Вишневий. – Із криміналь­ним минулим, три ходки мав за хуліган­ство, грабежі. Був другом Міші – сприяв взаємодії судимих і несудимих. Підібрав осколки його групіровки. Ворогував із бандою іншого авторитета – Сонечка. До будинку Віталіка прийшов кілер, постукав і завалив його просто на порозі. Я був на похороні. Пацани сказали: "­Віталік, ми знайдемо, хто це зробив, і покараємо". Невдовзі й батько помер – не пережив загибелі сина.

На надгробку дата 20.01.1994 і рядки: "Как мир коварно наш течет, как жизнь в нем страшно протекает. Кто и не нужен, тот живет, кому бы жить, тот умирает. От мамы, жены, детей, родных и близких".

За кілька могил – гранітний хрест, на ньому напис "Ковальчук Сергей Ефремович, 1958–1994". З іншого боку барельєф із рудого каменю – обличчя Ковальчука. Поряд – зображення ­сонця.

Валерій Вишневий сідає на лавку. ­Втирає хусточкою спітнілого лоба – спека неймовірна.

– Минуло дев'ять днів після ­смерті Барзіка. Сонечко разом із това­ришами їде в Херсон, ламається ­машина. До них під'їжджає "­дев'ятка", ­пістолетні черги, і Сергія вбивають. Я знав Ковальчука з дитинства. Такий сопливий пацан був. Рудий, тому – ­Сонечко. А ще одним із перших у місті поставив удома турнік і крутив "сонечко". Боксер, знав англійську, французьку. Єдина вада – трохи сліпуватий від ­боксу.

Спочатку з дружиною Ольгою займався кідаловом із машинами. Знаходили людей, які купили новий автомобіль за якимись пільгами, бо просто так придбати було складно. Він одягав форму льотчика. Із жінкою йшов до жертви і казав: "Я – афганець. От ви придбали автомобіль за 5 тисяч карбованців. Давайте, ми у вас купимо за 8". Платив 5 тисяч, а три привозив жертві додому. Ольга просила води напитися і, поки господарі відволікалися, замість грошей "ляльку" підкладала. Надурили людей 30. Ті в міліцію не зверталися, бо – спекуляція. За це можна було загриміти на вісім років.

Виходило, що ніякого шахрайства Ковальчук не здійснював: чесно купував машину за гроші, які вона коштувала. Я арештувати його не міг, у нього зв'язки були. Коли пов'язав Сергія, при обшуку знайшли трилітрову банку із золотими прикрасами. Їдемо в прокуратуру. ­Сонечко каже: "Слышь, мент, куда ты меня везешь? Прокурор добрый, клубничная душа – меня отпустит". Я думаю: точно відпустить. Кажу: "Сірьога, сиди в машині, а я піду за тебе поговорю, щоб відпустили".

Заходжу до прокурора: "Ось привіз вам бандита. Усіх залякав. Називає вас клубнічною душею, бо ви на ринку полуницею торгуєте й помідорами. Обважуєте людей". – "Ану, веди цього козла сюди". Я до Сірьоги: "Домовився, тільки як зайдеш, назви прокурора клубнічною душею". Прокурор як це почув – одразу шльоп печатку: арештувати. На другий день дзвонить мені: "Валєра, а за що я його арештував?" Так ми укатали Сонечка на чотири роки.

Дружина Ковальчука Ольга намагалася його підкупити, каже Валерій Вишневий. Пропонувала машину, дачу. А тоді підпалила ­квартиру.

– У мене син і дружина мало не загинули. Тоді міліція ще не продава­лася, – сміється. – Коли Сонечко звільнився, купив окуляри золоті, портфель із крокодила. Як мене ­бачив, демонстративно плював під ноги. Убивцю його так і не знайшли. Похорони Сонечка 1994­го були пишні. Відспівували у найстарішій церкві міста. Приїжджали кримські, київські бандити, він був делегат від Херсонської області в злочинному світі.

До речі, всім місцевим бандитам пам'ятники робить один скульптор. Він досі живий.

Поряд із Ковальчуком похована дружина Ольга та її брат. На пам'ятни­ку – обличчя вольової жінки із складкою біля губ. Її вбили за три роки після чоловіка.

– Коли Сірьога ліг у землю, Ольга вирішила зібрати групіровку під себе. Пацани не дуже хотіли, щоб баба керувала. Називали її чорною вдовою.
Вона відкрила перше казино в ­Херсоні, обкладала таксистів, кришувала великих підприємців. Якби її не вбили, то вона когось убила б. Це як на війні: або ти їх, або вони тебе.

У 1990­х у Херсоні діяли 20 злочинних угруповань, у кожному було від 30 до 40 людей.

– Хто вижив тоді, збили собі ­серйозні статки, – підсумовує Валерій Георгійович. – З усіма, з ким раніше боровся, зараз нормальні стосунки. На рибалку гукають. Один вернувся з ­тюрми недавно. Прийшов мене провідати. ­Випили шампанського

 

Херсонські бандити 1990-х

  • майже всі були спортсмени
  • освіта 10 класів, більшість працювали водіями
  • переважно несудимі, прийшли у банди молодими
  • убивали один одного біля дому, із вогнепальної зброї
  • під час обшуку в усіх знаходили фільми "Хрещена мати", "Хрещений батько"
  • за приклад брали італійську мафію
Зараз ви читаєте новину «Усім бандитам пам'ятники робить один скульптор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути