середа, 21 липня 2010 19:05

Жниця, яка не була колгоспницею

Автор: джерело: namu.kiev.ua
  Микола Пимоненко. Жниця. 1889 рік. Національний художній музей України
Микола Пимоненко. Жниця. 1889 рік. Національний художній музей України

Жінку із серпом малювати почали не радянські художники-соцреалісти. Ця тема здавна цікавила митців. Бо жнива - останній акт драми, в якій люди змагаються з Богом за відстрочку. За те, щоб прожити ще один рік. А добрі жнива - як чесно здобута перемога.


У Пітера Брейґеля-старшого є картина, написана 450 років тому. Літній полудень і високе жито - в ріст людини. Якісь дядьки ще косять, одні молодиці в'яжуть снопи, а інші вже сіли обідати в тіні під деревом. А під тим самим деревом на передньому плані лежить косар. Лежить - мов сніп, яких повно на полі. Такий утомлений, що йому вже не хочеться ні їсти, ні чого іншого. Лиш скоса дивиться на обід та на молодиць. Ноги косаря, мов у ляльки, розкидані в різні боки, і гульфик його штанів безсило звисає до землі.


На полотні "Жниця" Миколи Пимоненка - усе м'якіше, стриманіше. І сказано нібито набагато менше. Та й аж надто делікатна ця жниця. Так, ніби Пимоненко спершу збирався малювати Мадонну, а потім раптом передумав. Але є в цій українській жінці із серпом якась тривожна таємниця. І давня, як світ, хліборобська побожність жнив. Таїнство, втрачене тепер безповоротно.

Та чи тільки побожність? Є ще й виклик. Він - у погляді: "Я - на своєму полі. А ви хто і звідки?". Колгоспницею за якихось три десятиліття ота жниця не стане. Людей з отаким поглядом розкуркулювали першими.


У радянському живописі на жнивні сюжети було безліч картин. І часто-густо героїня так само стоїть серед хлібів. Але живописцеві не до таїнств і таємниць: він старається, щоб на гордо випнутих грудях жінки було добре видно "Золоту Зірку" Героя Соціалістичної Праці.

"Еталон соціалістичного реалізму" - скульптура Віри Мухіної "Робітник і колгоспниця" 1937 року. Залізна жінка там також із серпом. У ній уже зовсім немає таємниці. І серп той не для ниви.

Зараз ви читаєте новину «Жниця, яка не була колгоспницею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути