субота, 27 липня 2013 10:29
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Українські князі були більшими християнами, ніж теперішнє керівництво Росії та України

Приїзд до України президента Росії Володимира Путіна на святкування 1025-річчя Хрещення Русі лише підтверджує той факт, що він усіляко намагається відвернути Україну від підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом і затягнути її до Митного союзу.

Але справа в тому, що Митний союз зараз перебуває у стані занепаду, тобто в такому стані, коли необхідно когось терміново вичавити. Так на січень-травень 2013 у Митному союзі падіння внутрішньої торгівлі - 10%. Тобто, в союзі, який створювався для збільшення торговельного обороту, йде падіння. Так падіння експорту Білорусії - 35%, порівняно з таким же періодом минулого року. У Казахстану падіння експорту — 7%. Тобто по суті, значення трьох країн у світовій торгівлі зменшується. Тому для того, щоби такий не конкурентноздатний союз розвивався, йому терміново необхідно когось подоїти. На доступ до інфраструктури і на робочу силу. Власне цим зараз Путін і займається, намагаючись Україну загнати у такий тупиковий союз, відвернути від шляху з реалізації власних інтересів, тобто інтеграції у світовий розподіл праці. Тому, думаю, під час візиту Путіна до Києва, цей момент буде.

Але українському керівництву, яке вже зробило колосальну роботу, аби наблизитися до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, і особливо до угоди про зону вільної торгівлі, зараз повернутися в інший бік стане просто іміджевою, та й взагалі просто катастрофою. У будь-якому разі, ми будемо спостерігати за тим, як українців переконуватимуть діяти на догоду не власним інтересам, а чужим.

А щодо цього символічного візиту саме на святкування Хрещення Русі, то позитивом є те, приїде багато різних президентів, а не лише Росії. Адже Росія насправді намагається подати це як своє свято. Насправді ж, ніхто на території Росії у 998 році нікого не хрестив. Це свято до Росії не має абсолютно жодного відношення. Воно має таку ж дотичність до Росії, як наприклад, прийняття Римською імперією християнства має відношення до України.

На території Росії ще через 150 років після Хрещення були великі повстання язичників. Як свідчать літописи, московські князі ще в 16 столітті кланялися ідолам, а не в церкву ходили. Це свідчить про те, що насправді християнізація Росії, по-перше, відбувалася значно пізніше, а по-друге, була не з такою інтенсивністю, як, наприклад, це було в інших регіонах Європи.

Тому якщо вже християнська правдивість має дуже велике значення, то варто розуміти, що насправді жодної християнізації у 988 році, і ще півтора століття після того, не було на території Росії. За винятком невеликої кількості міст. Тому фокус треба змістити на те, що ми маємо все ж таки говорити історичну правду. Натомість зараз лише підніматимуть суто політичний "хай", як це вже було раніше.

У будь-кому разі, якби і Путін, і Кирил робили такі візити до України з якоюсь благородною метою — то це було б чудово. А так це робиться із суто політичною ціллю. Все робиться задля того, щоби порушити заповідь про "не забажай дому ближнього його", тобто все щоби відібрати єдині українські землі.

Насправді, якщо прочитати літописи, то наші князі тисячі років тому були значно більшими християнами, ніж нинішні правителі Росії та України. Християнізація, яка відбулася одразу після Хрещення, була значно сильнішою, ніж все, що відбувалося останнім часом.

Зараз ви читаєте новину «Українські князі були більшими християнами, ніж теперішнє керівництво Росії та України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

133

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути