Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2012 19:08

"Смерть лякає мене так само, як і народження", - Сергій КАПІЦА , фізик, телеведучий

  Сергій КАПІЦА. Народився 14 лютого 1928 року 
в англійському містечку Кембридж. Там працював його батько, лауреат Нобелівської премії, фізик Петро Капіца. Через сім років сім’я переїхала до Москви, де Сергій закінчив авіаційний інститут. 35 років завідував кафедрою в Московському фізико-технічному інституті. Окрім того, був головним редактором журналу “У світі науки”. Протягом 39 років вів телепрограму “Очевидне-неймовірне”.
Був одружений з Тетяною Дамір. Син Федір займається російською філологією, доньки Марія і Варвара – психологією.
Помер 14 серпня. Причину смерті Сергія Петровича родичі 
не розголошують. Колеги кажуть, що останні 15 років він страждав на постійний головний біль. Похований на Новодівичому кладовищі у Москві
Сергій КАПІЦА. Народився 14 лютого 1928 року в англійському містечку Кембридж. Там працював його батько, лауреат Нобелівської премії, фізик Петро Капіца. Через сім років сім’я переїхала до Москви, де Сергій закінчив авіаційний інститут. 35 років завідував кафедрою в Московському фізико-технічному інституті. Окрім того, був головним редактором журналу “У світі науки”. Протягом 39 років вів телепрограму “Очевидне-неймовірне”. Був одружений з Тетяною Дамір. Син Федір займається російською філологією, доньки Марія і Варвара – психологією. Помер 14 серпня. Причину смерті Сергія Петровича родичі не розголошують. Колеги кажуть, що останні 15 років він страждав на постійний головний біль. Похований на Новодівичому кладовищі у Москві

Я – православний атеїст. Церква каже, що Бог створив людину. А я вважаю, що людина створила Бога. Хоча в дитинстві мене хрестили. Батько казав, що під час хрестин мене мало не втопили: священик глибоко і надовго занурив у воду.

Вірю в Бога як у поняття. Це одне з породжень нашої культури – як таблиця множення або таблиця Менделєєва.

Можна жити по совісті, але не вірити в Бога.

Вірю в реінкарнацію, коли після смерті ти не зникаєш, а просто переходиш у інший стан.

Завжди цікавіше говорити про те, що буде, ніж про те, що було.

Добре пам'ятаю війну. Мій батько до останнього залишався в Москві, а коли її почали бомбити, ми два дні ховалися в тунелях Курського вокзалу. Потім поїздом добралися до Нижнього Новгорода, а звідти – на пароплаві до Казані. Там прожили три роки, і щороку я закінчував по два класи.

Батько вчив, що роботу треба міняти кожні сім років. Так у мене й виходило. Працював у авіації, ракетній фізиці й техніці, потім ­зайнявся геофізикою, магнетизмом.

Батько був дуже сильною і великою фігурою в сучасній науці. Але бути сином такої людини непросто. Від цього стільки ж ­вигод, як і програшів. Баланс нульовий. Краще бути самостійним. Але, як кажуть, батьківщину і батьків не вибирають.

Моє прізвище має слов'янське походження. Уперше про купця Капіцу згадується в літописах, що описують Куликовську битву. ­Тепер це прізвище рідкісне. Я ніколи не зустрічав однофамільців.

Років 20 тому мені здавалося, що головна проблема на нашій планеті у тому, що ми озброєні до зубів. Зараз нам треба звернутися до суті нашого буття, заново подивитися навколо себе і на самих себе, аби зрозуміти – куди йти і що робити.

Гроші – це інструмент. Вони можуть принести щастя, але не є еквівалентом йому. Багато людей щасливі без грошей, і дуже багато з грошима – нещасні.

Діти багатіїв знайдуть собі місце навіть у Гарварді і Стенфорді. Але мізки даються від Бога. Грошима ви їх не заміните.

Зараз багато установ називають себе університетами й академіями, хоча мали би називатися училищами. Планки змістились, стандартів немає.

Самовпевненість – це трагедія для людини. Це стосується не тільки науки, а й будь-якої творчої діяльності. Часто видатні уми не знаходили виходу з глухого кута, бо були занадто впевнені в собі.

Найгірші у світі речі – заздрість і ревнощі. Але вони тримають нас у тонусі.

Основне завдання викладача – навчити розуміти. Знання можна дуже легко отримати і з інтернету, і з довідників. Їх занадто багато, і вони занадто швидко змінюються. А розуміння залишається. Свого часу правильно сказав Гавел, президент Чехії, драматург і дисидент: "Чим більше я знаю, тим менше я розумію".

Ми не можемо далі ущільнювати час. Він ущільнений до межі, до розмірів одного людського життя.

Людство вічне у своїх дітях і в своїх справах.

Багато людей не вміють писати і рахувати, але користуються ­мобільними телефонами і скоро навчаться користуватися ­інтернетом.

Усі боялися демографічного вибуху. Боялися, що ніде буде стати і сісти на нашій землі, що не вистачить ні енергії, ні їжі. А тепер стурбовані тим, що немає дітей.

Головне диво – що ми живемо. Народження дитини і те, що відбувається з нею на наших очах, коли за півтора-два роки вона досягає колосального прогресу, – це теж абсолютно неймовірно.

Часто запитують: "Чому вас так лякає смерть?" Відповідаю: "Смерть лякає мене так само, як і народження".

Якби була можливість прожити ще одне життя, не змінював би нічого.

Зараз ви читаєте новину «"Смерть лякає мене так само, як і народження", - Сергій КАПІЦА , фізик, телеведучий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути