вівторок, 08 січня 2013 18:37

"Що таке любов – не скажу, я боюся", - 4-річна мандрівниця Магдалена Кантер

  Маґдалена КАНТЕР

Народилася в Києві. Батьки – 
режисери й мандрівники Леонід та Діана Кантери. Кажуть, 
Маґду їм принесла чайка, яка несла дитину норвезькій сім’ї. Бо дівчинка блакитноока, а вони мають темні очі. 2010-го батьки взяли 2-річну Магду в мандрівку Північною та 
Південною Америками – Леонід Кантер подорожував ”Із табуретом через континенти”, а Діана збирала казки народів світу. Половину шляху мала мандрувала з батьками автостопом. В Україну повернулися за рік. Діана планує видати книжку й відео ”Казки народів світу, які збирає маленька Маґдалена”. Мандрувала з батьком у Білорусь, Польщу і Францію.
Живе з батьками і 2-річною сестрою Патагонією на хуторі Обирок Бахмацького району на Чернігівщині. На зиму перебралися до Києва. 
Маґдалена ходить на гімнастику й вчиться малюванню. Боїться баби-яги, мріє стати феєю
Маґдалена КАНТЕР Народилася в Києві. Батьки – режисери й мандрівники Леонід та Діана Кантери. Кажуть, Маґду їм принесла чайка, яка несла дитину норвезькій сім’ї. Бо дівчинка блакитноока, а вони мають темні очі. 2010-го батьки взяли 2-річну Магду в мандрівку Північною та  Південною Америками – Леонід Кантер подорожував ”Із табуретом через континенти”, а Діана збирала казки народів світу. Половину шляху мала мандрувала з батьками автостопом. В Україну повернулися за рік. Діана планує видати книжку й відео ”Казки народів світу, які збирає маленька Маґдалена”. Мандрувала з батьком у Білорусь, Польщу і Францію. Живе з батьками і 2-річною сестрою Патагонією на хуторі Обирок Бахмацького району на Чернігівщині. На зиму перебралися до Києва. Маґдалена ходить на гімнастику й вчиться малюванню. Боїться баби-яги, мріє стати феєю

Дощ – із води, яка тече з іншої планети. Сніг виникає з дощу. Він випадає, коли захоче, – іноді в листопаді. Дощ поливає квіти, а сніг нічого не робить. Але він потрібен. Так планета придумала.

Одразу за нашими соснами на Обирку – Білорусь. За нею є велетенська річка й Мексика. Між Білоруссю й Аргентиною – океан.

Люди бувають білі, чорні, червоні й жовті. Але якщо людина вже стала чорною, то назад білою не стане.

Я куштувала чилі, не сподобався: пекучий, гіркий. Пробувала – бо всім мексиканцям дуже смачно.

В Америці яблука їдять тільки з магазину, бо в них своїх нема. У нас на Обирку є озеро. А в американців – море й океан. Але там люди чогось у душах купаються, не приучені до моря. Мабуть, просто не знають про свою воду.

Я не вмію спілкуватися з Богом.

Гаррі Поттера не існує. От є "Гоґвартс"? Немає. Просто одна дів­чина придумала історію про Поттера і написала.

Червоний колір – природний. Бувають же листочки червоні. ­Синій колір – сумний, наче вода.

Гроші придумали, бо збудували банки. Люди сиділи в них і вирішили, що треба мати гроші, аби не дурно сидіти. Без грошей не проживеш. Не буде чого їсти. Гроші потрібні, щоб купувати яблука, коли у нас сніг і їх немає на деревах.

В Америці грала на гармошці, щоб заробити гроші. Хотіла купити резинку, заколку. Не вистачило. Тільки на картоплю й морозиво.

Мир – це коли всі дружать. А під час війни всі люди стають погані. Війну Бог захотів. Він хороший, але так захотів.

"Не можна" – це коли хтось не дозволяє. От хочу поїсти. А мама каже: "Ні, вже ніч, треба почистити зуби й лягать спати". А я би хотіла сидіти всю ніч на кухні з холодильником. Усі встануть зранку – а там нічого нема.

 

Найбільше хочу поїхати в Єгипет. Там є принцеса Нефертіті.

Я дуже-дуже-дуже-дуже боюся баби-яги. Її не існує. Я її малюю, але все одно боюся.

Люблю маленьку хатку і свіже повітря. У квартирі не подобається, бо там нема аґрусу.

Люблю малювати, писати, читати, гратися, співати, з намиста щось таке крутити. Не подобається забивати цвяхи в стіну. Не люблю робити зарядку і йогу. Від них я суворію, серджуся. Не люблю, щоб включали вночі світло і хтось шурхав. Не люблю, як листочки в книжках виривають. Не люблю, щоб подушку залишали без наволочки.

Ми бабі Уляні на Обирку принесли мисочку печенічок. Вона старенька, їй треба щось приносити. Вона далеко в магазин не ходитиме. Я теж колись буду старенька. Але якщо робити зарядку, тоді ніколи не вмреш. У старого шкіра зморщена. Дідусь не робить зарядку, тому старий, а бабуся качає гантелі – вона не старіє.

Гроші потрібні, щоб купувати яблука, коли у нас сніг і х нема на деревах

Мама і тато бувають надокучливі: "Маґдочка, будь ласочка, зроби, Маґдочка, будь ласочка, зроби"… Поїж, або пороби зарядку, або одягнися. Багато всього хочуть. А треба сказати один раз голосно. Я почую.

Не знаю, що таке щастя. Що таке любов – не скажу, я боюся.

Снилося, що падаю з квартири. Потім мене хапає ельф і робить мені крила. А ще снилося, що я стала білочкою і навкруг мене літали метелики.

Коли мама дуже сильно допитується про щось, я кажу, що не знаю. Вона заборонила казати "не знаю", і тоді я стала казати "я забула".

Автостопом їздила в Панаму, в Еквадор. Машину треба зупиняти пальчиком вгору. Не можна опускати вниз, бо водій не побачить.

Мрію цілу ніч і цілий день співати пісню й човником плисти в ­Африку.

А ти можеш щось про себе розказати? Про щастя розкажи. Що це?

Зараз ви читаєте новину «"Що таке любов – не скажу, я боюся", - 4-річна мандрівниця Магдалена Кантер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути