Ексклюзиви
вівторок, 11 червня 2013 15:59

"Після зміни влади реформ не буде. Опозиція отримає доступ до бюджету, але схеми залишаться старі"

 

На виборах мера Василькова на Київщині переміг представник Партії регіонів Володимир Сабадаш. Хоча за кандидата від УДАРу Сергія Сабова, який на другому місці, агітували особисто Віталій Кличко та Арсеній Яценюк. Третє місце посів Валерій Попович від парті "Єдність".Законопроект Яценюка, Кличка і Тягнибока про скасування пільг для високопосадовців недобрав 23 голоси. Рівно стільки депутатів не голосували від "Батьківщини". Плюс чотири нардепи з УДАРу і п'ять "свободівців". При цьому опозиціонери із самого початку роботи цієї Верховної Ради наполягають на персональному голосуванні, що передбачає присутність депутата на робочому місці.В'ячеслав Кутовий і Володимир Купчак заявили про вихід із фракції "Батьківщина". Пояснили це тим, що партія зрадила Юлію Тимошенко

Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ, 65 років, політолог:

– ОПОЗИЦІЯ ЗАРАЗ ДЕМОРАЛІЗОВАНА. Їй важко розібратися в нинішньому своєму стані та у стані українських політичних процесів. Ця деморалізація полягає насамперед у браку альтернативної програми. Але це ще й проблема лідерства і тиску з боку влади.Оскільки в нас політика пов'язана з грішми, депутатам важко позбутися спокуси збагатитися. Там небагато ідейних людей. Тому, коли пропозиції надходять, депутат уже готовий до "тушкування", не кажучи про ігнорування законопроектів своїх лідерів. Хоча не тільки гроші грають роль, а й вдача Арсенія Яценюка як лідера – з ним, очевидно, працювати дуже непросто.От вони і не можуть організувати свою роботу. Навіть голосування щодо пільг провалили. Це дискредитує ідеї опозиції. З іншого боку, жодного разу ані влада, ані опозиція не підтримали більшістю обмеження своїх корпоративних інтересів. Такого ніколи не було.У ситуації з виборами у Василькові не лише опозиція винна. Не варто знімати з рахунку іншу сторону – владу. Опозиції потрібно зрозуміти: дуже важко, надто на місцевому рівні, протистояти людям, які мають гроші й адміністративний ресурс. Не варто думати, що закидаємо шапками, бо більшість виборців проти влади, а значить – опозиційний кандидат автоматично виграє. Опозиція програла не тільки Васильків, а майже всі позачергові місцеві вибори. В абсолютній більшості випадків вона поставила на непопулярних людей.

Віталій ПОРТНИКОВ, 46 років, журналіст і публіцист:

ОПОЗИЦІЯ – ЦЕ ЖИВИЙ ПОЛІТИЧНИЙ ОРГАНІЗМ У МЕРТВОМУ ПОЛІТИЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ. Вона має різні інтереси, різні погляди на те, як вирішувати проблеми. Є свої інтереси у прихильників Тимошенко, які зав'язані на ній і сподіваються на її повернення, у Яценюка, у Кличка й Тягнибока. Це логічно, і ходити одною колоною вони не зможуть. Але всі ці інтереси могли узгоджувати або не узгоджувати, якби парламент працював. Однак його не існує."Тушки" в "Батьківщині" – теж абсолютно логічний процес. Бо в ситуації, коли Верховна Рада не працює, а влада дедалі більше консолідується, зростає тиск на опозиціонерів, де завжди є бізнесмени й інші вразливі особи. Але винне насамперед суспільство, самовбивча байдужість людей.У Василькові це підтвердилося. Українці досі не помітили, що живуть в іншій країні, дуже подібній до Росії. На місцевому рівні більшості виборців і на думку не спаде голосувати проти владного кандидата. Бо мер повинен мати доступ до фінансів, урядових кабінетів.Нормальне суспільство може сформуватися за 20–25 років від початку економічних реформ. А в нас їх ще не починали. Або воно з'явиться внаслідок серйозної економічної та політичної кризи, що виникне після повного краху держави в її нинішньому вигляді.

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, 38 років, політтехнолог:

– В УКРАЇНІ ВІДБУЛИСЯ ПОЗАЧЕРГОВІ ВИБОРИ У 117 НАСЕЛЕНИХ ПУНКТАХ. Зокрема, обирали шістьох міських голів. У п'яти випадках із шести виграли представники Партії регіонів. У Василькові висунули єдиного кандидата від опозиції. Було навіть звернення до виборців, підписане Кличком, Яценюком і Тягнибоком. З іншого боку, ніяких реальних ресурсів для допомоги своєму кандидату опозиціонери не надали.УДАР зараз виглядає як боксер із великою головою, у якого немає ніг. У партії фактично відсутні низові структури. Тому й на парламентських виборах у них було лише п'ять мажоритарників, тоді як "Свобода" провела до парламенту 12, а "Батьківщина" – 44. Зараз вони наступили на ті ж граблі – висунули слабкого кандидата. А його опонент чимало зробив для міста, має фінансові ресурси.У мене є внутрішньопартійна інформація УДАРу, що Сабов переміг на тисячу голосів. Але через те, що народні депутати недопрацювали, не билися за результати, мером став "регіонал". До того ж була низька явка – 35 відсотків. А це завжди вирок опозиційному кандидату. Така явка дає можливість провести "каруселі", зіпсувати протоколи. Понад 400 бюлетенів просто фізично зникли. Це – вкрадені голоси.Кличко і Яценюк можуть перемогти 2015 року на виборах президента. Це – єдине, що тримає людей біля них. Перебиваючись із хліба на воду вони сподіваються, що згодом компенсують теперішні втрати.Опозиція сьогодні, як машина без мотора. Колеса є, руль є, а мотора – нема.

Марина ТКАЧЕНКО, 46 років, експерт Інституту Горшеніна:

– ПРОГРАШ НА ВИБОРАХ У ВАСИЛЬКОВІ І ПРОВАЛ ГОЛОСУВАННЯ ЗАКОНУ ПРО ЗМЕНШЕННЯ ПІЛЬГ ЧИНОВНИКАМ – не означають, що опозиція катастрофічно втрачає бали. Це ситуативні моменти, які ні про що глобальне не свідчать. Опозиція програє не через накопичення таких дрібних невдач, а через відсутність стратегій. Опозиція за визначенням повинна пропонувати конкурентні, альтернативні та модернові сценарії. На цьому будується гра зі владою. Але вона їх не пропонує. Дискусія відбувається на рівні: ви погані, ми – хороші. Це означає, що після зміни влади реформ не буде. Опозиція отримає доступ до бюджету, але схеми залишаться старі.Пільги чиновникам не відповідають запитам сучасного соціуму. Зовні виглядає так, ніби опозиціонери не додали голосів за законопроект через брак внутрішньофракційної дисципліни. Насправді ж суть у тому, що олігархи тримають усі партії, тому соціальна політика буде відсутньою ще довго.Жителі Василькова обрали того, хто успішніше їх переконав. Коли мова йде про місто, село, люди легко розуміють, що треба зробити для поліпшення життя. Тут не діють політичні концепції про злочинний режим чи необхідність персонального голосування.Місцеві вибори виграє той, хто дослухається до людей, хто споруджує фонтан, налаштовує безкоштовний Wi-Fi, чистить річку. У Василькові переміг свій – голова районної державної адміністрації. Його люди краще знають. І це нормально.

Євген КОПАТЬКО, 49 років, соціолог:

– В ОПОЗИЦІЇ ПРОГРАШ ЗА ПРОГРАШЕМ, БО ВОНИ ПРАЦЮЮТЬ "НІБИТО" РАЗОМ. Через "нібито" і пробуксовка. Все робиться через це "нібито". Спілкуються лише на негативній риториці, без конструктиву.Закон про пільги високопосадовців є важливим, бо це – предмет суспільного обговорення. Але те, що опозиціонери його подали і не прийшли за нього проголосувати – теж предмет для обговорення. І коли відбуваються такі провали, це свідчить про відсутність внутрішньої єдності.У Василькові партія влади не має особливої підтримки. Але люди дивилися, як кандидати проявили себе особисто. А Сабов ніяк себе не проявив. Питання політичної кон'юнктури у масштабах країни – це одне, а в масштабах міста – інше.

Зараз ви читаєте новину «"Після зміни влади реформ не буде. Опозиція отримає доступ до бюджету, але схеми залишаться старі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути