четвер, 25 лютого 2010 18:02

Микола Лукаш зібрав 286 синонімів для слова "повія"

 

- Жінка, яка займається проституцією. Слово слов"янського походження, споріднене з німецьким wehen - "віяти", та старослов"янським - "повіка".

- Іноді плутають слова "вія", "повія" й "повіка": "Плакала, доки повії не набрякли".

- Слово "проститутка" запозичене із французької мови. Prostitution походить від латинського дієслова prostituo - "виставляю на продаж, проституюю, ганьблю, безчещу".

- 1961 року повість Панаса Мирного "Повія" екранізував український радянський режисер Іван Кавалеридзе. Роль Христини виконала тоді 26-річна Людмила Гурченко.

- У словнику "Українського жарґону" під редакцією Лесі Ставицької жінка легкої поведінки або "вулична дівчина" - "шалава". Походить від російського "шалавый", "шальной"- очманілий, навіжений. У кримінальному жарґоні також має значення "крадійка".

Леонід ЧЕРЕВАТЕНКО, поет і голова Комісії з вивчення творчої спадщини перекладача Миколи Лукаша:

Микола Лукаш усе життя збирав матеріали для словника ненормативної лексики. Жартома називав його "Моя матюкологія". Дуже пишався працею. Казав, що лише для слова "повія" має 286 синонімів. Була й лексика, пов"язана з колективізацією, сталінізмом, тому видати його Лукаш не міг. Усі зібрані матеріали після його смерті 1988 року спалила його сестра Параскева Борисенко. Сказала: "Микола не міг цим цікавитися, йому це підсунули". Скільки всього лексичних одиниць там було - невідомо.

- 2003 року вийшов словник фразеології перекладiв Миколи Лукаша. У ньому такі синоніми до слова "повія": повійниця, шльондра, паплюга, лахудра, хльорка, лярва, швидря, самодайка, придзигльованка.

- У перекладі "Дон Кіхота" Миколи Лукаша: "У воротях корчемних стояли дві молодички, з тих, що називають мандрьохами - вони справді мандрували до Севільї з погоничами мулів та й завернули оце з ними на ніч до корчми".

Журнал "Країна" N 6(9) від 26 лютого 2010 року

Зараз ви читаєте новину «Микола Лукаш зібрав 286 синонімів для слова "повія" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути