середа, 30 жовтня 2013 12:01

Землетруси ставатимуться частіше, бо в Україні "прокинулася" сейсмічна зона - експерт

Землетруси ставатимуться частіше, бо в Україні "прокинулася" сейсмічна зона - експерт
Фото: zaholovok

Цієї осені в Чорному морі на глибині 15 км стався землетрус потужністю 3 бали. Поштовхи були у 100 км від Ялти по напрямку до Туреччини. У Ялті люди відчували, як трясе лампи, хитаються віконні рами. Ніхто не загинув. Раніше, 6 жовтня, 4-бальний землетрус відчули в Одесі. Це — відголоски поштовхів із румунських гір Вранча — там "трясло" на глибині 134 км, 5,4 балів.

Заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера каже, небезпечних землетрусів в Україні останнім часом стається небагато. Але тепер є 95% вірогідності, що землетруси ставатимуться у Криму і на Одещині у кілька разів частіше, бо восени "прокинулася" сейсмічна зона.

"Земля — не така стабільна планета, як здається на перший погляд, - наголошує науковець. - Землетрус — це підземний поштовх від тектонічних процесів усередині землі. То в одному, то в іншому місці планети накопичується багато енергії. Якщо її збирається забагато, виникають руйнування геологічного середовища і сейсмічні хвилі. Вони піднімаються на поверхню землі. Тоді живі істоти інколи відчувають, як вона струшується. На жаль, у світі не існує методу, яким можна було б спрогнозувати точний час землетрусу. Та можна передбачити місце, бо енергія в деяких зонах накопичуються інколи протягом кількох тисяч років".

Найбільші поштовхи виникають, коли тонка океанічна кора підсувається під товсту материкову, як це було біля берегів Чилі 22 травня 1960 року. Землетрус мав найбільшу спостережену магнітуду 9,5, каже Олександр Кендзера.

"В Україні досить низький рівень сейсмологічної небезпеки. Здавалося б, руйнувань від землетрусів повинно бути небагато. Але будинки у нас зводять такі, які часто не витримують підземних поштовхів. Тому краще захистити людей від наслідків землетрусів можуть радше будівельники, аніж сейсмологи. Коли будівлю звели за усіма нормами, вона навряд чи зруйнується навіть під час сильного поштовху".

За словами науковця, у 1899 році стався потужний землетрус на північному заході Львівщини. "Тоді поштовхи відчули навіть у Чернівцях та у Варшаві. Руйнувань було мало, але після того у Львові збудували першу в Україні сейсмологічну станцію. У Криму за останні сто років сталося два великих землетруси у 1927 році. Перше - 26 липня, яке сягало 6 балів".

Зараз ви читаєте новину «Землетруси ставатимуться частіше, бо в Україні "прокинулася" сейсмічна зона - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути