вівторок, 15 листопада 2022 10:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський закликав G20 визнати спецтрибунал над РФ

Зеленський закликав G20 визнати спецтрибунал над РФ
Президент Володимир Зеленський закликав створити спецтрибунал щодо розслідувань воєнних злочинів окупантів. Фото: president.gov.ua

В деокупованих містах і селах Сили оборони України постійно знаходять катівні та масові поховання місцевих.

Президент Володимир Зеленський закликав створити спецтрибунал щодо розслідувань воєнних злочинів окупантів. Також він у зверненні до лідерів G20 нагадав про звірства росіян у Бучі, під Ізюмом.

"Скрізь, коли ми звільняємо нашу землю, ми бачимо одне – Росія залишає по собі катівні та масові поховання вбитих людей. Так було у Бучі та інших містах півночі країни після окупації. Так було у Харківській області. Те саме ми бачимо зараз і на Херсонщині", – сказав Зеленський.

На сьогодні, 15 листопада, українська сторона має дані про 430 загиблих дітей. Їх було вбито під час російських ударів по цивільних об'єктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія має піти з України та припинити цю варварську війну – Сунак

"А скільки масових поховань на тій території, яка ще й досі залишається під контролем Росії? Що ми побачимо у Маріуполі?" – риторично запитав керівник держави.

Він нагадує, що "вже є запропонована резолюція Генасамблеї ООН щодо міжнародного механізму компенсації за шкоду, завдану війною".

"Вона проголосована. Ми просимо її застосовувати. Готуємо і другу резолюцію щодо спецтрибуналу. Прошу вас приєднуватися та підтримати її", – закликав він представників "Великої двадцятки".

15 листопада на індонезійському острові Балі стартував саміт країн "Великої двадцятки".

Президент Росії Володимир Путін не братиме участі у зустрічі у жодному форматі. Кремль направив в Індонезію міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Таким чином російські офіційні особи залишаються учасниками офіційних переговорів G20.

Володимир Зеленський у своєму зверненні до учасників саміту також закликав припинити руйнівну війну Росії.

Країни G20 вже домовилися про підсумковий проєкт комюніке саміту, який містить засудження воєнних дій Росії в Україні і відкидає "епоху війни".

Зараз ви читаєте новину «Зеленський закликав G20 визнати спецтрибунал над РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути