четвер, 07 лютого 2013 22:12

За минулий рік в Україні вбили 2 100 людей

За минулий рік в Україні вбили 2 100 людей
За минулий місяць в Україні скоїли 241 вбивство, ще 225 людей загинуло у дорожніх аваріях. Фото: ua.korrespondent.net

Нещодавно генерал-лейтенант міліції, народний депутат від фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Геннадій Москаль повідомив в ефірі телеканалу ТВІ, що лише за січень в Україні вбили 5 тисяч громадян.

Насправді, за минулий місяць скоїли 241 вбивство, ще 225 людей загинуло у дорожніх аваріях. Така різниця між даними нардепа і справжньою кількістю вбивств виникла через те, що опозиціонер узяв загальну кількість зафіксованих смертей.

Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України, майже всі смертельні випадки фіксуються відразу за статтею 125 ККУ (убивство). Якщо за сім днів правоохоронці встановлять, що смерть настала від хвороби, то кримінальне провадження закривають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ось вам результати роботи міліції: Дікаєв, Мазурок і вбивство сім'ї судді Трофимова - Москаль

"Згідно з кримінально-процесуальним кодексом, майже всі смертельні випадки фіксуються відразу як убивство і вносяться до єдиного реєстру досудових розслідувань. Винятком є лише моменти, коли людина раніше стояла на обліку в лікарні. Якщо при цьому немає ніяких скарг від родичів, що її могли вбити, тоді просто подаються у міліцію відповідні довідки і кримінальне провадження не відкривається", - пояснив Gazeta.ua речник МВС Києва Ігор Михалко.

В усіх інших випадках, відразу після загибелі правоохоронці фіксують смерть як убивство і вносять справу в єдиний реєстр досудових розслідувань.

"Якщо ж людина помирає з невідомих причин, тим більше, якщо це молода особа, яка ні на що не скаржилася, то тоді на місце смерті приїжджає слідча група, а тіло везуть у морг. Після цього у правоохоронців є сім діб, аби отримати висновок від патологоанатома. Якщо експерт знаходить причину смерті у хворобі, то тоді справа закривається. Якщо з'ясовується, що смерть настала від удару в голову, або ще якихось зовнішніх факторів впливу, то кримінальне провадження лишається в силі. Його лише перекваліфіковують в один із пунктів ст. 125 Кримінального кодексу України. Після цього починається розслідування", - розповів Михалко.

Зараз ви читаєте новину «За минулий рік в Україні вбили 2 100 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути