середа, 07 березня 2012 13:30

У Сквирському пологовому будинку померли породілля і дитинка

У Сквирському пологовому будинку померли породілля і дитинка

З різницею у кілька хвилин у Сквирському пологовому будинку на Київщині загинули 36-літня Надія Ніканорова та її ненароджена донечка. Родичі пообіцяли встановити істину і покарати винних. Проте сквирські лікарі спростовують всі звинувачення.

Ніканорови жили у селі Пищики за 20 кілометрів від Сквири. Вони давно мріяли про другу дитину. Їхній старшій доньці Любові 15 років. Родина готувалася до появи ще однієї дівчинки, батьки купували дитячі речі, обирали місце для ліжечка.

Гінеколог, у якого Надія була на обліку, казала, що на поповнення Ніканоровим варто чекати 4 лютого. Та пологи ніяк не починалися і за 10 днів чоловік породіллі Станіслав відвіз дружину до райцентру. Майже тиждень Надія пробула у пологовому будинку, ні на що не скаржилася, почувалася добре. Зле їй стало вночі 19 лютого. Та допомоги жінці чомусь не надавали, - чекали на приїзд лікаря. О 8 ранку, коли Станіслав їй зателефонував, породілля уже не могла говорити, лише стогнала у слухавку. Близько 11 години ранку жінка померла. Лікарі кинулись робити кесарський розтин, аби врятувати хоча б немовля, однак і це їм не вдалося. Причину трагедії назвали наступного дня в обласному морзі.

Патологоанатом МОЗ Клавдія Шатрова попереднім діагнозом вважає емболію навколоплідними водами, які потрапили в кров матері і закупорили судини. Між тим, лікарі, які приймали пологи, наполягають, що зробили усе можливе, аби врятувати породіллю.

"Моя думка, що я ні перед Богом, ні перед людьми абсолютно не винен", - стверджує Василь Соколовський, завідувач акушерсько-гінекологічного відділення Сквирської районної лікарні.

Діагноз справді дуже серйозний, і процент смертності при ньому дуже високий – майже 90%. Однак, виникає він на тлі багатьох чинників, один із яких – переношена вагітність. Саме так було у випадку Надії Ніканорової, повідомляється у сюжеті каналу. Родичі породіллі наполягають, що лікарі ще за кілька тижнів до смерті мали стимулювати пологи або зробити кесарський розтин.

Між тим, головний акушер-гінеколог МОЗ України В'ячеслав Камінський стверджує, що про причини трагедії у Сквирі говорити поки зарано. Всі обставини має з'ясувати спеціальна комісія медичного відомства, яка й назве точний діагноз. За словами доктора наук, у тих випадках, коли є вина лікарів, справи передають правоохоронним органам.

Вдівець уже звернувся до правоохоронних органів з проханням ініціювати перевірку і дати правову оцінку діям медперсоналу Сквирського пологового будинку.

Надію Ніканорову та її донечку поховали в одній могилі.

Зараз ви читаєте новину «У Сквирському пологовому будинку померли породілля і дитинка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути