понеділок, 16 січня 2012 22:04

У Румунії протестують проти президента: 200 арештованих, 60 поранених

У Бухаресті та інших містах Румунії в понеділок увечері відбулися протести з вимогою відставки президента Траяна Бесеску.

Як передає ИТАР-ТАСС, університетська площа столиці, де зібралися близько тисячі мітингуючих, оточена спецпідрозділами жандармів, які екіпіровані щитами, кийками, балонами зі сльозогінним газом. Вони обшукують людей, що прямують до мітингу з метро і прилеглих вулиць людей на предмет наявності зброї, вибухонебезпечних предметів.

Затримано дев'ять осіб, які кидали петарди в правоохоронців, намагаючись таким чином загострити ситуацію. У трьох з них знайдені ножі та інші небезпечні предмети.

У центр міста підтягуються студенти, нові демонстранти виходять на вулиці Клужа, Ясс, Тімішоари, Констанци та інших міст.

Уряд Румунії провело термінове засідання у зв'язку з хвилею маніфестацій, за підсумками якого прем'єр Еміль Бок закликав демонстрантів "відмовитися від насильства і перейти до діалогу". Сьогодні поліція затримала понад 200 маніфестантів, велика частина яких оштрафована за участь у минулих в ніч на понеділок заворушеннях, в ході яких у жандармів кидали пляшки з "коктейлем Молотова", петарди. У відповідь поліція пустила в хід кийки і сльозоточивий газ. За даними правоохоронців, в ході зіткнень поранення отримали більше 60 осіб, у тому числі 5 поліцейських.

Приводом до антиурядових виступів стала запропонована Бесеску реформа в галузі охорони здоров'я. Після того як заступник міністра охорони здоров'я Раєд Арафат пішов у відставку на знак протесту, законопроект був відкликаний. Однак це не заспокоїло демонстрантів, що виражають невдоволення падінням загального рівня життя і, зокрема, скороченням зарплат, заморожуванням пенсій.

Зараз ви читаєте новину «У Румунії протестують проти президента: 200 арештованих, 60 поранених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути