неділя, 25 березня 2012 18:30

У Оксани Макар був всього один шанс зі ста - Фісталь

У Оксани Макар був всього один шанс зі ста - Фісталь
На знімку Еміль Фісталь з пацієнткою з Шотландії Емілі та її мамою Іриною Норей. У центрі комбустіології та пластичної хірургії ІНВХ ім. Гусака десятирічній Емілі звели до мінімуму рубці від опіку, отриманого в ранньому дитинстві. ФОТО автора

Стан жертви миколаївських гвалтівників помітно покращився.

"У Оксани був один шанс зі ста. Переді мною її консультували, сказали - нічого зробити не можна. Тим не менш, в той же вечір я виїхав до Миколаєва. Один шанс на одужання у дівчини був, і треба було його використовувати", - розповів кореспонденту Gazeta.ua Еміль Фісталь, завідувач відділом термічних уражень інституту імені Гусака в Донецьку.

Професор Фісталь назвав Оксану Макар найунікальнішою з багатьох його унікальних пацієнтів.

"Випадок унікально-трагічний і вкрай важкий у всіх сенсах. Я ніколи не бачив подібного, і сподіваюся більше не побачу. Проблема не в кількості постраждалої поверхні, а в обсязі пошкоджених тканин, - зазначив Еміль Фісталь, якому раніше вдавалося повернути до життя пацієнтів з опіками 98% поверхні тіла, а площа опіків Оксани - 55% ".

"Загинула задня стінка прямої кишки, згоріли кістки хребта, кістки тазу, кістки куприка і крижів, кістки стегон ... Двостороння пневмонія - тільки від одного цього вона могла загинути, - сказав професор, зазначивши, що перераховане - це не всі пошкодження, отримані жертвою страшного злочину.

Спочатку Оксані Макар збиралися ампутувати не тільки праву руку, але і стопи.Фахівці Донецького опікового центру сподіваються зберегти опороздатність.

Операції, які провели Оксані в Донецьку, виявилися ефективними. Медики вивели кишечник на передню черевну стінку. Зберегли один тазостегновий суглоб. У найближчі дні збираються зробити аналогічну операцію на другому тазостегновому суглобі і приступити до пластики шкіри.

"Сьогодні робили перев'язку і побачили, що шкірно-м'язовий клапоть, яким вкрили постраждалу поверхню кістки, життєздатний", - зазначив Фісталь.

Поки Оксана Макар підключена до апарату штучної вентиляції легенів, але епізодично його відключають, розраховуючи, що незабаром пацієнтка почне дихати самостійно.

На сьогодні прогноз професора Фісталя більш оптимістичний.

"Спецлікуванням легень дає результат. Ми зробили контрольний знімок і побачили позитивну динаміку. Коли приходить до тями, вона намагається спілкуватися знаками. Я запитую: "Ти мене чуєш?", Вона киває і пальцями ворушить. Кожне втручання приносить їй полегшення", - сказав Фісталь 24 березня.

Зараз ви читаєте новину «У Оксани Макар був всього один шанс зі ста - Фісталь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

92

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути