Ексклюзиви
середа, 25 квітня 2012 17:16

У Донецьку намагаються нейтралізувати чорнобильців, які їдуть на акцію протесту до Києва

У Донецьку намагаються нейтралізувати чорнобильців, які їдуть на акцію протесту до Києва
Володимира Деркача допитували більше 5 годин. Фото Тетяни Заровної

Сьогодні в місті Шахтарську (Донецької області) намагалися провести незаконне затримання чорнобильського лідера Олександра Журавльова. Він брав участь у масовому протесті чорнобильців у листопаді-грудні минулого року і є одним з керівників нещодавно створеної громадської організації "Всеукраїнське об'єднання ветеранів чорнобильців".

"Запросили вийти поговорити, сісти в машину і там поспілкуватися - я сів, а мені наділи на руки наручники, - розповів Журавльов. - Завдяки тому що сусіди помітили і підняли шум, мене не затримали. Люди просто оточили машину і не випустили - тоді вони зняли наручники і виштовхали мене. Я питав, яка причина, говорили - у райвідділі пояснимо. Посвідчень не показали, якихось постанов про затримання - теж. Це були двоє у формі - капітан і сержант МВС, і з ними ще один співробітник в штатському".

Напередодні в Київському райвідділі міліції міста Донецька 5 з половиною годин допитували донецького чорнобильця Володимира Деркача, який 12 грудня минулого року одним з останніх залишив наметове містечко голодувальників- чорнобильців. Журавльов і Деркач разом з товаришами вирушають на всеукраїнську акцію протесту, яка відбудеться в столиці завтра, 26 квітня. Там пройде молебень за загиблими чорнобильцям і також, за твердженням Деркача, спільна молитва про те, щоб Господь напоумив тих, хто знаходиться при владі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівські чорнобильці почали протестувати: хочуть пенсію і соціальні гарантії

"Мене по кримінальній справі запросили поки як свідка, але з цікавим формулюванням, - розповів Володимир Деркач, - Мовляв, якась невідома особа видала мені довідку з неправдивими відомостями. Ця вигадана слідчими особа нібито виготовила липову довідку про мою липову участь в ліквідації наслідків Чорнобильської аварії. Хоча служив я разом з Володимиром Трубніковим, головою організації "Союз Чорнобиль України" в Донецьку, і разом з багатьма іншими відомими чорнобильцями. Слідча Юлія Москальова взяла у мене чомусь зразки підписів і попросила оригінал довідки з військової частини, яку мені дали в червні 1986 року. Добре, що у мене ця довідка є на руках. Думаю, з одного боку вирішили на нас натиснути, щоб не їхали в Київ на акцію протесту. Ну і, звичайно, є бажання виставити мене лжечернобильцем. Ймовірно, розраховують у мене вилучити оригінали документів, що підтверджують мою участь у ліквідації наслідків вибуху на ЧАЕС, потім "втратять" і скажуть ніколи у вас їх не було".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров: чорнобильці отримують не велику, але справедливу пенсію

У січні 2012 року Деркач висловив недовіру всім існуючим чорнобильським організаціям і створив свою - "Всеукраїнське об'єднання ветеранів чорнобильців", куди записалися 387 осіб. Він нагадує, що перед конференцією "Союзу Чорнобиль України", де чорнобильці збиралися переобрати з поста глави організаціі Юрія Андрєєва, так само пройшли незаконні затримання.

"Схожі фокуси раніше вже пророблялися стосовно наших товаришів Проскуріна та Прокопенка - щоб їх не пустити на конференцію в грудні 2011 року, - сказав Володимир Деркач. - Проскуріна затримали на виході з під'їзду. Прокопенка заарештували вже під Києвом, перед санаторієм, де проходила конференція - посадили в машину і повезли назад в місто Харків".

 

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку намагаються нейтралізувати чорнобильців, які їдуть на акцію протесту до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути