вівторок, 18 березня 2014 12:19

Три раритетні автівки з парку Януковича забрали у кіностудії Довженка

Три раритетні автівки з парку Януковича забрали у кіностудії Довженка
Фото: topgir.com.ua

Три раритетних автомобіля, які стояли у гаражі екс-президента Віктора Януковича у Межигір'ї, були відчужені у кіностудії імені Довженка. Про це під час прес-конференції заявили представники громадської організації "Антикорупційний комітет", передає кореспондент Gazeta.ua.

У результаті розслідування, комітет виявив, що три раритетні автомобілі кіностудії опинились у власності колекції Віктора Януковича у Межигір'ї. А саме: "ГАЗ-13" (Чайка), 1962 року та 1975 року випусків та лімузин "ЗІЛ-114" 1977 року випуску.

За даними експертів цієї громадської організації, вартість кожного авта може сягати 200 тисяч євро.

"Кабріолетів "ГАЗ-13" 1962 року було випущено лише 18 екземплярів. Наразі таких залишилося лише 4, і то, здається, 2 з них не в Україні. Але всі ці автомобілі, згідно документації аукціону, були відчужені всього за 600 тисяч гривень", заявив прес-секретар "Антикорупційного комітету" Олександр Герасимов.

З його слів, схема із відчуження колекційних авто виглядала так: 17 серпня 2009 року генеральний директор кіностудії Ігор Ставчанський взяв кредит у комерційного банку ПАТ "Камбіо". У якості застави вніс практично весь діючий автопарк кіностудії. Загалом під заставою опинилося 27 автомобілів студії, в тому числі і два нових мікроавтобуси марки "Фольксваген" 2007 і 2008 років випуску. Вже 2 березня 2010 року Ставчанський передав закладені авто у власність банку. Так дві Чайки та ЗІЛ опинилися у власності Януковича.

"Про передачу автомобілів в управління справами Межигір'я підтвердила ДАІ, потім ми ці автомобілі побачили по телевізору", зауважив Герасимов. Він також додав, що після втечі Януковича, Ігор Ставчанський переїхав жити у Бельгію.

Роман Зав'ялов, технічний директор кіновиробництва, зауважив, що до приходу на посаду Ігоря Ставчанського у 2005 році кіностудія була не збиткова та існувала за кошти споживачів її послуг - 200 творчих колективів, теле-та кіновиробництва. "Через волюнтаристську політику адміністрації, до 2013 року майже всі укладені договори з кіностудією розірвали, бо компанії примушували укладати договори лише на 1 місяць. Через неможливість планувати довгострокову діяльність, продакшени залишали кіностудію. У той час, як діяльність кіностудії не перевіряла жодна контролююча організація. На самій кіностудії ходили чутки, що гендиректор пов'язаний із так званою "сім'єю", сказав Роман Зав'ялов.

За інформацією "Антикорупційного комітету", у 2012 році держпідприємство кіностудія імені Довженка отримало 5 мільйонів 367 тисяч гривень, наступного року йому виділили лише 3 мільйона 800 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Три раритетні автівки з парку Януковича забрали у кіностудії Довженка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути