понеділок, 21 травня 2012 12:57

"Ті, хто б'є геїв, будуть агресивними і до інших" - головний гей країни

"Ті, хто б'є геїв, будуть агресивними і до інших" - головний гей країни
Святослав Шеремет: нападники були схожі на дворових хуліганів. Фото: www.facebook.com

У неділю, 20 травня, у Києві мав відбутися перший український гей-парад. Та акція так і не відбувалася, бо велика кількість представників націоналістичних та релігійних організацій прийшли завадити параду. В результаті одного з лідерів ЛГБТ Святослава Шеремета жорстко побили невідомі у масках.

Керівника всеукраїнського ЛГБТ-об'єднання "Гей-Форум України" Святослав Шеремет розповів деталі побиття невідомим радикалами.

Розкажіть, будь-ласка, де і коли стався інцидент. Що відбулося?

- Група недоброзичливців патрулювала територію, де ми знаходилися, і відстежувала наше переміщення. Коли завершили спілкування з пресою, пішли одразу на таксі, щоб поїхати до інших колег. Але там стояло тільки одне таксі, куди сіли троє з наших колег. А ми з Максимом Косянчуком (представник донецького об'єднання ЛГБТ- ред.) вирішили викликати через телефон іншу машину. Ми зайшли за будинок для того, щоб викликати машину на конкретну адресу. Ці хлопці, певно, слідкували за нами і за три хвилини вони вже з'явилися на подвірї. Їх було десь 7-10. Це відбулося миттєво. На жаль, я не зміг застосувати якісь прийоми самооборони, тому що у них були газові балончики і моїм завданням було сховати обличчя і закрити очі. Тому я впав на землю, закрився. Далі було побиття. Вони працювали ногами. Це тривало недовго, десь секунд 10-15. Потім я піднявся, щоб змінити дислокацію і вони одразу втекли. Ну і Максиму трошки так само дісталося. Ми одразу викликали наряд міліції, слідчу оперативну групу і швидку допомогу.

Як ви зараз себе почуваєте? Чи сильні пошкодження?

- У мене ураження внутрішніх органів, на щастя, немає. Тільки незначні синці, подряпини. Основний діагноз — контузія. Ми були у двох лікарнях, поспілкувалися із лікарями. Жити буду, все гаразд, все заживе.

Чи знайшли вже підозрюваних у нападі?

- Чи ви знаєте, хто це був і чи представляли вони якусь організацію? Зараз справа на розслідуванні у Київському главку. У нападників не було опізнавальних знаків і зовні вони були схожі на звичайних дворових хуліганів, не більше. Підозр я не повинен висловлювати, бо не має фактажу.

На вашу думку, чому в суспільстві ще існує таке несприйняття секс-меншин і велика кількість радикально налаштованих людей?

- Тому що суспільство поляризоване. У нас багато хто кого ненавидить. Це в принципі ознака будь-якого суспільства у якому немає соціального благополуччя. Тут відбувається як: є підбурювачі, які стоять за організацією цього, але безпосередньої участі не беруть. А є виконавці. Це агресивно налаштована молодь від 18 до 23 років. Вони просто виконують те, що вирішують старші товариші. При чому, виконують без розуміння навіщо це, що їм за це може бути, без розуміння того, що вони таким чином порушують кримінальний кодекс і наслідки можуть бути більш негативними саме для них самих.

Чи будете ви чи ваші однодумці ще раз намагатися влуштовувати публічні акції? Коли це буде безпечно?

- У нас вже було чимало публічних акцій, які проходили у відносній безпеці і без таких яскравих інцидентів. Тут же ми вперше назвали цей захід словом "прайд", тобто агресія була спрямована проти символізму цієї акції. Те, що називається "прайд" викликає асоціації з парадом, а парад — це "зло" і тому треба протестувати. Але немає "худа без добра". Те, що відбувається, дозволяє нам побачити всю глибину гомофобії і головних гомофобних гравців на суспільно-політичній сцені. Так перед цим було декілька заяв відповідного змісту і від партійців "Свободи", і від партії "Братство" Корчинського. І було створено відповідні "антигеївські" групи у соціальних мережах. Таке витягування всього цього на світло — це позитивний процес. Тому що тоді не тільки ми, а й інші люди розуміють, хто яку позицію займає у суспільстві. А відповідно, кого можна допускати до влади, а кого не можна. Тому що ті, хто б'є ЛГБТ, будуть агресивно налаштовані до багатьох різних соціальних груп. ЛГБТ не вийняток, це елемент у загальній агресивній політиці.

Зараз ви читаєте новину «"Ті, хто б'є геїв, будуть агресивними і до інших" - головний гей країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

177

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути