четвер, 01 серпня 2013 15:02

Тернопільський бізнесмен, який здав міліціонерів-хабарників СБУ, змушений переховуватися

Тернопільський бізнесмен, який здав міліціонерів-хабарників СБУ, змушений переховуватися
Аби убезпечити рідних від переслідування, Леник перевіз сім'ю за межі області. Фото: zz.te.ua

Власник будівельної компанії з Тернопільщини Назар Леник, за зверненням якого СБУ провела резонасне затримання хабарників-високопосадовців із міліції та податкової, вивіз свою родину за межі області, аби уникнути переслідування міліції.

Про це він написав у відкритому листі журналістам.

Замначальника податкової міліції області Віталія Ясінського, керівника відділу по боротьбі з корупцією УМВС Івана Гуску та начальника служби по боротьбі з економічною злочинністю Чортківського райвідділу міліції бійці СБУ затримали на гарячому на початку липня. Вони вимагали у бізнесмена гроші за те, щоб не призначати позапланової перевірки на його фірмі.

Однак за кілька тижнів правоохоронців звільнили з-під варти. Суд визначив кожному з них розмір застави – 300 тисяч гривень. Затримані внесли повну суму в той же день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зловлених на хабарі міліціонерів з Тернополя відпустили на волю

Бізнесмен стверджує, що слідство проходить необ'єктивно. Адже до справи, яку передали на розслідування прокуратурі, причетні самі ж прокурори.

"Першу частину хабаря, яку в мене вимагали, я передавав міліціонеру у кабінеті чортківського прокурора Богдана Дем'янюка. Вдруге я передавав гроші безпосередньо йому в папку", - пише у листі журналістам Леник.

Бізнесмен зазначає, що від початку слідства до його будинку неодноразово приїжджали міліціонери, погрожуючи посадити до тюрми. Крім того, міліція приїжджала до його батьків, розпитуючи про життя сина та його сім'ї.

Аби убезпечити рідних від переслідування, Леник перевіз сім'ю за межі області.

У листі журналістам бізнесмен описав схему вимагання і передачі хабаря. Спочатку до нього приїхало двоє працівників податкової міліції з області, і заявили, що він приховав від оподаткування чотири мільйони гривень. Обіцяли прислати позапланову перевірку, якщо він їм не заплатить. Сказали, що заплатити можна буде через людину, яка з ним зв'яжеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля центрального храму Тернополя затримали на хабарі керівників податкової і міліції

За деякий час до Леника подзвонив працівник райвідділу міліції. Сказав, що треба заплатити 40 тисяч гривень, і тоді його залишать у спокої. Цю розмову бізнесмен записав на диктофон і написав заяву в СБУ. Після цього погодився заплатити гроші. Першу частину хабаря передавали міліціонеру в кабінеті місцевого прокурора, який у цей час вийшов із кабінету.

"Працівник міліції запитав, чи я приніс гроші. Я поставив купюри на стіл. Міліціонер відкрив вікно. Гроші боявся брати в руки, тож поставивши їх на папку, викинув у вікно. Потім сказав, що мені не варто хвилюватися, що ніякого тиску не буде, і не буде ніяких позапланових перевірок", - описує події Леник.

У прокуратурі області подробиць розслідування справи щодо хабарництва правоохоронців не розповідають і лист бізнесмена не коментують. Заявляють лише, що слідство проходить об'єктивно і незаангажовано.

Мобільний номер телефону бізнесмена, залишений у листі журналістам, як і інші номери, які публікувалися раніше в рекламі його фірми – не відповідають.

Зараз ви читаєте новину «Тернопільський бізнесмен, який здав міліціонерів-хабарників СБУ, змушений переховуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути