неділя, 30 вересня 2012 01:04

Спецтема: Розстріл у "Каравані"

Стогній про вбивцю в "Каравані": "Він не збирався стріляти"

Стогній про вбивцю в "Каравані": "Він не збирався стріляти"
Фото: obozrevatel.com

Чоловік, який в ТРЦ "Караван" вкрав флешку, а потім убив на місці трьох охоронців, не хотів і не збирався цього робити.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив полковник міліції і тележурналіст Костянтин Стогній.

Як ви оцінюєте ситуацію, що сталася в "Каравані"?

- Як трагічну, що змушує задуматися над українськими законами. В тому числі про сферу організації безпеки у людних місцях, а також про отримання зброї охоронними структурами. Охоронні структури не можуть оглянути та обшукати людину, вони повинні її затримати та чекати приїзду міліції.

Гіпотетично, навіть, якби охоронці знали, що у людини була зброя, вони нічого не могли вдіяти. Це трагедія, яка дає можливість розумним людям задуматися, аби вдруге така ситуація не повторилася.

На вашу думку, чи була флешка приводом для вбивства?

- З приводу того, що могло послужити розвитку подій — це точно не флешка. Він погодився пройти в кімнату охорони, тому розраховував, що віддасть речі, які там взяв незаконно. Сподівався домовитися з охоронцями, аби піти собі далі.

Ким може бути цей чоловік?

- Дивлячись на фрагменти кадрів, як чоловік володіє зброєю, як він вбиває, стає зрозуміло, що якась кримінальна історія тягнеться за ним. Охоронці повідомили, що чекають міліцію і його не відпустять. Видно з відео, що тоді він намагається вийти з кімнати до прибуття міліції.

Він розуміє, що коли приїде міліція, то все розкриється, і він отримає, можливо, довічний термін. Тому йому нічого й не лишалося, як вбивати. Він не збирався стріляти. Якби в нього був намір вбити охоронця, або скористатися зброєю, то не пішов би до кімнати охорони. Він до останнього моменту сподівався, що зброю не буде використовувати.

Чи достатньо ефективно у цій справі працює міліція?

- У мене немає відомостей, аби робити якісь висновки. Я можу оцінювати ситуацію тільки як журналіст. У даному випадку із взаємодією зі ЗМІ тут в мене є питання. Міністр говорить, що людина відома, лише треба порівняти відбитки пальців, а в цей же час, міліціонери коментують, що немає відомих їм людей. Є недомовленості, непорозуміння в публічній сфері. Тобто, якщо говорити про інформування цієї події, то воно не задовільне. Публічна частина, яка відома, викликає подив.

Чому з цього випадку зробили шоу?

- В будь-якому суспільстві, як з Брейвіком, люди повинні знати злочинця, який становить загрозу. Публічність тут повинна бути максимальна. Міліція повинна включатися і говорити про це. Цей випадок заслуговує на велику прес-конференцію, аби в суспільстві не було сумнівів, що все йде так як повинно. А так журналісти вихоплять інформацію, нею користуються: самі версії будують, самі їх і відкидають. Це не шоу, а інформування суспільства, яке повинно бути на даному етапі.

Як журналісти ICTV отримали відео?

- У нас працюють журналісти найвищого ґатунку. І не один рік, а десятки років. Інформацію знаходимо, бо журналісти мають свої ресурси.

Наприклад, у мене, як у керівника студії, є питання до організації роботи цих людей. Я відбираю кадри, а люди досить свідомі мають доступ до інформації, тому я не розпитую їх, де вони її беруть, аби вона була об'єктивною, правдивою та була на користь суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Стогній про вбивцю в "Каравані": "Він не збирався стріляти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути