середа, 15 січня 2014 10:12

Співучасники вбивства Гонгадзе навесні можуть вийти на свободу

Співучасники вбивства Гонгадзе навесні можуть вийти на свободу
Фото: vesti.ua

Через тиждень, 21 січня, почнуть розглядати апеляцію по справі про вбивство Георгія Гонгадзе, подану екс-генералом Олексієм Пукачем. Згідно з розкладом на сайті Апеляційного суду, доповідачем призначено суддю Тетяну Фрич, яка вже брала участь у розгляді апеляції на вирок Тимошенко по "газовій справі".

Адвокат Пукача розповів, що його підзахисний постійно хворіє, навіть у новорічну ніч, коли він відвідав СІЗО СБУ в Аскольдовому провулку, колишньому генералу стало погано. "Його відкачували лікарі - підскочив тиск", - каже Григорій Демиденко.

Один з козирів захисту Пукача - нібито те, що обвинувальний висновок підписав співробітник прокуратури, який не брав цю справу до провадження, а значить, робити це він не мав права. Крім того, Демиденко стверджує, що, можливо, в морзі на Оранжерейній, де знаходиться "таращанське тіло", не останки журналіста. Ідеальним варіантом Пукач вважає рішення Апеляційного суду відправити його справу до районного суду на новий розгляд.

Представник вдови Мирослави Гонгадзе, Валентина Теличенко, доводить: аргументи захисту Пукача недолугі. "Коли був знайдений труп в Таращі, судмедексперт місцевого моргу Ігор Воротинцев робив розтин, саме він і видав меддовідку про смерть Георгія Гонгадзе, - говорить Теличенко. - Друг Гії, Костя Аланія, попросив перевірити праву руку на наявність металевих частинок. Воротинцев просвітив її на рентген-апараті і виявив у ній осколки від поранення в Грузії".

Тим часом, співучасники вбивства Гонгадзе вже зовсім скоро можуть вийти на свободу. У 2010-му міліціонери були засуджені на тюремні терміни, їх позбавили звань. Протасов отримав 13 років в'язниці, Костенко і Попович - по 12. Останні зустріли вирок, уже перебуваючи з 1 березня 2005 року під вартою, тому в термін їм було зараховано по три роки. Покарання для Поповича почало рахуватися з 15 березня 2008 року. Засуджені за умисні особливо тяжкі злочини можуть претендувати на умовно-дострокове звільнення після відбуття трьох чвертей строку. Виходить, що 1 березня 2014 року Валерій Костенко може вийти за УДЗ, якщо місцевий суд задовольнить подання адміністрації виправної установи.

Джерела, близькі до тюремників, кажуть, що ймовірність виходу Костенка дуже висока, адже він характеризується позитивно і не є небезпечним для суспільства. Для Протасова право на УДЗ настає в листопаді 2014-го, він оформив за час відсидки інвалідність, не працює і цілком може вийти на свободу також за станом здоров'я. Поповичу пощастило менше - для нього можливість вийти достроково з'явиться тільки в березні 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Співучасники вбивства Гонгадзе навесні можуть вийти на свободу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути