субота, 27 жовтня 2012 11:02

Скандал із Развозжаєвим могли спланувати російські спецслужби напередодні виборів

Скандал із Развозжаєвим могли спланувати російські спецслужби напередодні виборів
ФОТО: ntv.ru

Міжнародний скандал, недогляд вітчизняних правоохоронців чи втручання з боку іноземної держави у внутрішні справи України напередодні виборів – відсутність чітких відповідей на ці запитання породжує ще більше "темних" плям в історії з викраденням російського опозиціонера з "Лівого фронту" Леоніда Развозжаєва.

Нагадаємо, 19 жовтня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що російські спецслужби викрали його просто в центрі Києва, коли він вийшов з українського офісу Управління Верховного комісара у справах біженців ООН, де отримав консультацію та почав заповнювати документи на отримання статусу політичного біженця. Однак свідчення затриманого, заяви свідків і офіційних осіб України та Росії кардинально різняться одне від одного.

Розбіжності в показах

По-перше, не співпадають дати, які називає сам Леонід Развозжаєв у своєму інтерв'ю з "Лефортово" і на своїй Інтернет-сторінці на сайті "ВКонтакте".

"З Росії я виїхав 15 жовтня. А кримінальну справу проти мене було порушено 16 жовтня. Я прийшов у відділення ООН, щоб просити політичного притулку, але не переховувався від слідства. Мене викрали 18 жовтня в Києві. Близько 13 години я вийшов з HIAS. Я встиг побачити, що поряд із входом  стоїть мікроавтобус із українськими номерами. Поруч стояли четверо чоловіків, один був без маски. Я би зміг його впізнати, якби знову побачив". Водночас з офіційного прес-релізу київського представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та заявою HIAS і свідка араба-перекладача, Развозжаєв зник не 18, а 19 жовтня.

Незрозуміло, і в який спосіб Развозжаєв сам чи за чиєїсь "допомоги" покинув межі нашої держави. Та й прямих доказів, що документи про отримання статусу біженця подавав власноруч російський опозиціонер теж немає. Приміром, дружина затриманого спочатку стверджувала, що 19 жовтня він був удома. Утім потім зізналася, що після 12 жовтня чоловіка не бачила і з ним не говорила. Дивним видається і ще один пост Развозжаєва на сторінці соцмережі, опублікований 19 жовтня о 18:50. При цьому в заяві УВКБ ООН йдеться, що зник він п'ятьма годинами раніше, а сам Развозжаєв перед цим стверджував, що доступу до мережі Інтернет не має.

Попри це окремі політичні сили вже встигли пропіаритися на інциденті. Лідер Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, приміром, вимагає негайної реакції МВС і СБУ на викрадення російського опозиціонера і заявляє, що Об'єднана опозиція ініціює в новому парламенті створення слідчої комісії з питання викрадення Развозжаєва, а "ударівець" Віталій Кличко взагалі порадив керівникам українських силових структур піти у відставку. Однак аналогічна ситуація із викраденням людини вже була. У лютому 2011 року ізраїльтяни вивезли з Полтави в Тель-Авів палестинського інженера Абу-Сісі, який нібито проектував ракети для ХАМАС. Однак, тоді цей інцидент чомусь пройшов поза увагою українських опозиціонерів.

Звинувачення лунають на тлі того, що сам факт викрадення так і залишається не підтвердженим.

"Ми з впевненістю можемо заявити, що міліція не отримувала жодної інформації про викрадення пана Развозжаєва і про те, що у цій справі були задіяні українські чи російські спецслужби. Лунали заяви про те, що нібито викрадення відбулося 19 жовтня, однак 20 жовтня Леоніда показали по всіх російських телеканалах живим і абсолютно здоровим, коли він заходив до залу суду. Власне, він цього дня перебував в оточенні своїх же правоохоронців на своїй Батьківщині. Щодо викрадення не лунало жодних заяв", – коментує ситуацію полковник міліції, начальник Управління зв'язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України Володимир Поліщук.

А помічник голови Державної прикордонної служби Сергій Астахов заявив, що Развозжаєв 19 жовтня легально залишив Україну, і під час перетину кордону жодних зауважень не висловлював.

"Тепер же він відмовляється від явки з повинною. Хто його бачив взагалі в Києві? Якби ми отримали офіційну заяву про зникнення людини, то порушили б кримінальну справу і проводили б розслідування, незалежно від того, громадянином якої країни була б викрадена людина. Підстав для порушення кримінальної справи не було", – каже пан Поліщук.

Не бачать підстав відкривати провадження щодо порушення прав Развозжаєва в Україні і в Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської. "Провадження у даній справі відкрито не було. Поки що для цього немає жодних підстав", – запевняють у прес-службі Омбудсмана. Цим самим теж спростовуючи факт викрадення і порушення прав людини.

За кого бореться "Боротьба"?

Цікавим є те, якщо Леонід Развозжаєв таки був у Києві, то яка насправді мета його візиту? "Лівий фронт", членом якого є "біженець", – це асоціація ультралівих організацій троцькістсько-більшовицького спектру, мета якої – насильницьке повалення чинного в Росії суспільного ладу і побудова нового соціалізму. Українські однодумці Развожаєва кажуть, що він приїжджав на їхнє запрошення, однак у свідченнях теж плутаються.

"Ми запросили Леоніда приїхати в Україну для отримання політичних консультацій абсолютно легально, ще до того, як його оголосили у федеральний розшук. Тут за ним велося зовнішнє спостереження", – стверджує координатор лівого політичного об'єднання "Боротьба", а нині – кандидат у депутати по округу № 218 (Святошинський та Оболонський райони) міста Києва Сергій Киричук. До слова, кандидат наразі веде програму на каналі "Гамма-TV", яким керує син Петра Симоненка.

Чи насправді Развозжаєв приїздив в Україну до своїх ультралівих соратників?

Скандал із Развозжаєвим могли спланувати російській спецслужби напередодні виборів

Окрім того, Киричук стверджує, що Развозжаєва вивозили на машині без номерних знаків, тоді як сам російський опозиціонер каже, що на мікроавтобусі викрадачів були українські номери. Тож виникає запитання, для чого представники "лівих" організацій з агресивними методами боротьби зустрічалися на території України зі своїми однодумцями напередодні виборів?

Експерти не виключають, - весь скандал міг бути чітко спланованим і спровокованим російськими спецслужбами напередодні виборів в Україні.

"Цілком можливо, що це вироблена російськими спецслужбами провокація проти чинної української влади та впливу на результати виборів. Все це було зроблено без відома і без погодження з вищими політичними силами України. Можливо, російські "службісти" висловили якимось низовим службам свої побажання у допомозі затримання Развозжаєва, а потім приїхали і самі зробили те, що, власне, і планували. До того ж винними виставили українських правоохоронців. Але очевидно, що в цій справі купа прогалин і незрозумілих моментів. Це чергове цілеспрямоване приниження російською верхівкою наших чиновників. Дещо схоже є з тією ситуацією, коли Путін в липні приїхав з візитом до Януковича, а насправді просто зневажив його: запізнився на зустріч на 4 години, провів ще фотосесію з байкерами, приділив президенту 50 хвилин часу, а після цього провів кількагодинну зустріч з Медведчуком. До того ж той факт, що члени "Боротьби" запросили Развозжаєва, теж не викликає подиву. Вочевидь, сам Развозжаєв тільки і шукав приводу виїхати в України для зустрічі з "лівими", – вважає політолог Олександр Палій.

Додамо, що Служба безпеки України заявила про здійснення перевірки причин в'їзду Развозжаєва в Україну, законності та статусу його перебування на території нашої держави, обставин і мети термінового виїзду в Росію.

Також у відомстві наголошують, що "в засобах масової інформації з'явилося чимало емоційних заяв, версій і припущень, які за змістом часто суперечать одне одному".

Зараз ви читаєте новину «Скандал із Развозжаєвим могли спланувати російські спецслужби напередодні виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути