четвер, 25 липня 2013 12:35

З Лапшина намагаються зробити прихильника екстремізму та нацизму - колеги аспіранта

З Лапшина намагаються зробити прихильника екстремізму та нацизму - колеги аспіранта
Павло Лапшин крайній праворуч. Фото: www.segodnya.ua

Колеги аспіранта Дніпропетровської Національної Металургійної академії 25-річного Павла Лапшина підозрюють, що невідомі навмисне прибрали фотографії, особисту інформацію та змінили сторінку студента в соціальній мережі "ВКонтакті". Заявляють, що хтось навмисне хоче зробити з нього прихильника екстремізму та нацизму. Про це розповів Віктор Ласкін, науковий керівник Лапшина. Він рік готував його до стажування за кордоном.

На сторінці підозрюваного у організації теракту та вбивстві мусульманина Павла Лапшина збережені аудіо книги Вільяма Пірса "Щоденники Тернера" — популярної серед американських расистів, і фотографії Тімоті Маквея - організатора одного з найбільших терактів в історії США.

"У нього була така ж сторінка, як у всіх. З фотографіями однокурсників, з випускного зі школи. Але вся особиста інформація і його фото зі сторінки зникли, а 21 червня там з'явилась ці екстремістсько-нацистська атрибутика. Ніколи не помічав у нього нахилів до фашистів, екстремістів або терористів. У нас в академії багато іноземних студентів, є мусульмани. Паша з ними писав наукові статті, брав участь у розмовних клубах",  - розповідає Віктор Ласкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська влада пред'явила українцеві нові звинувачення

Аспірант Лапшин виграв міністерський грант по проведенню свої досліджень з дисертації. У Паші два червоних дипломи за спеціальностями "технології машинобудування" і "інформаційні технології". До Британії на шестимісячне стажування Лапшин поїхав 24 квітня разом зі студентом Харківського політехнічного інституту 22-річним Денисом Нетребою, який винайшов новий ортопедичний корсет. З молодшого студента зняли звинувачення. Зараз він у справі фігурує як свідок.

"Пашу знаю вже сім років. Він кращий студент на курсі. Уважний до дрібниць, схильний до самонавчання. Тихий, спокійний і скромний хлопець, не релігійний. Захоплюється програмуванням і 3-d моделюванням. Паша весь у науці, готував кандидатську, дівчини не було. Коли у Паші вийшло виїхати до Великобританії, всі друзі і викладачі раділи. Ймовірно, там трапилося непорозуміння", - розповідає Володимир Каршаков, викладач академії.

Батьки Лапшина не можуть виїхати до Британії. Мама лікується — 20 березня на автобусній зупинці її переїхав чорний "БМВ", батько не може залишити хвору дружину.

Нагадаємо, 23 липня дніпропетровцю ПавлуЛапшину висунули звинувачення у вбивстві мусульманина і спробах підірвати три мечеті у Великій Британії. 29 квітня у місті Бірмінгем вбили 82-річного Мохамеда Саліма, який повертався додому з мечеті. Його тричі вдарили ножем у спину. Тамтешні поліцейські затримали двох українців. Запевняють, що Лапшин купував компоненти, батарейки, годинник і мобільні телефони для виготовлення вибухових пристроїв.

Зараз ви читаєте новину «З Лапшина намагаються зробити прихильника екстремізму та нацизму - колеги аспіранта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути