пʼятниця, 18 жовтня 2013 10:02

Руйнівні землетруси у Криму прогнозують вже через декілька місяців

Руйнівні землетруси у Криму прогнозують вже через декілька місяців
Фото: ukranews.com

В Україні за останні два тижні сталося відразу декілька землетрусів - два поспіль в Одесі, один з яких - п'ятибальний, і один в Криму - 3,6 бала. Сейсмологи прогнозують нові підземні поштовхи і кажуть, що до стихії треба готуватися - міняти будівельні норми та розробляти систему оповіщення людей.

"Серед сейсмологів існує думка, що невеликі землетруси - це добре, тому що вони дають розрядку енергії, яка накопичилась в землі. Але наші дослідження показують, що скоро Україну ( за попередніми прогнозами, це буде Крим) чекає стихія, яка навіть може зруйнувати будівлі. Мова тут йде про термін в декілька місяців", - сказав керівник Кримського міжнародного центру сейсмобезпеки" Микола Георгієв.

Правда, заступник директора з наукової роботи інституту геофізики НАНУ Олександр Кендзера вважає, що прогнозувати землетрус неможливо - хіба що це можна зробити за кілька годин до початку підземних поштовхів. А тому і вірити подібним прогнозами не варто.

Проте вчені все ж пропонують переглянути будівельні норми. "Ми розробили нові норми сейсмобезпеки (це стосується будівництва будівель у потенційно небезпечних районах. - Авт.), і вони вже знаходяться в Кабміні", - повідомив Кендзера. У самому Мінрегіоні кажуть, що врахують пропозиції вчених: "Це стосується вимог до проектування систем сейсмоизоляції будівель". За словами Георгієва, вже розроблена методика будівництва стійких будівель.

В Одесі переймають досвід Японії і будуть сповіщати людей про поштовхи, які насуваються, з допомогою смс. "Ми направили листи всім операторам мобільного зв'язку, щоб у разі НП вони виконували роль зв'язківця і розсилали людям повідомлення про небезпеку, що насувається", - сказав віце-губернатор Одеської області Валерій Матковський.

Зараз ви читаєте новину «Руйнівні землетруси у Криму прогнозують вже через декілька місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути