вівторок, 18 жовтня 2016 15:10

"Голова суду обізвав мене сучарою"

Про корупційні схеми і розцінки в судах в інтерв'ю для Gazeta.ua розповіла суддя Октябрського суду Полтави Лариса Гольник.

Сім місяців вела справу проти міського голови Полтави Олександра Мамая. Його звинувачували в незаконному виділенні земельних ділянок. Гольник оприлюднила відео, в якому мер із колишнім заступником Дмитром Трихною пропонували за закриття справи $2-5 тис. хабара. Мамай на брифінгу заявив, що суддя вимагала в нього кошти. Вона взяла самовідвід.

- Ви говорили, що колеги не зрозуміли вашої заяви про хабарництво. Почали морально тиснути. Як це проявляється?

- Йду на роботу і знаю, що зі мною можуть не привітатися, обізвати чи випхати із кабінету. Без попереджень і пояснень відправити у відпустку, або не оформити відрядження для підвищення кваліфікації чи за викликом до Верховної Ради. Голова суду Олександр Струков обізвав мене сучарою в присутності двох працівників апарату. Але вони цього не підтвердять - бояться. Дозволяє собі виштовхати мене із кабінету. Це сталося, коли я прийшла його повідомити про приїзд голови Ради суддів України Валентини Симоненко в Полтаву. Хотіла урегулювати наш конфлікт.

Із керівництвом не можливо вирішувати елементарні робочі питання. А заступниця голови суду прямо казала мені: "Якщо вам з нами погано, можете піти". Причин для мого офіційного звільнення - немає. Це, мабуть, нормальна реакція системи, коли йдуть проти неї.

Автор: Олексій Виноградов
 

- Як наважилися заявити, що вам намагалися дати хабара?

- Коли прийшов Трихна з пропозицією досягнути "компромісу", я зрозуміла, що почалася гра. Вирішила їхати до Києва в УБОЗ, бо в Полтаві існував ризик, що інформацію "зіллють". Там прийняли заяву про злочин. Зустрічі по цій справі фіксували вже в рамках кримінального провадження зі спеціальною технікою.

Про хабар Мамай говорив обережно, не прямо. Я ж не мала права його провокувати. Передачі грошей так і не відбулося. Швидше за все, його попередили.

Автор: Олексій Виноградов
 

- Які вам відомі корупційні схеми в судах?

- Із розмов з колегами, прокурорами й адвокатами знаю, що зазвичай використовують одну схему. В судді є "потрібні" адвокати, яким він довіряє. Адвокат називає клієнту варіанти вирішення проблеми.

В Полтаві судитимуть харківського суддю Сергія Лазюка. Харків'яни прозвали його Серьожа-четвертак, бо брав 20-30 відсотків від суми позову. Функцію посередника може виконувати помічник судді, секретар чи інша довірена особа. Рідко, коли суддя бере хабар без посередників.

Зловити його дуже складно. За підозр, адвокат може послатися, що це плата за його послуги. А помічник судді візьме вину на себе. Суддя відбудеться переляком й уникне покарання.

Автор: Олексій Виноградов
 

- Справи між суддями розподіляє електронна система. Чи справді ніхто немає на неї впливу?

- Працівники авторозподілу вже навчилися підлаштовувати справу під суддю. Але роблять це за вказівкою голови суду. Наприклад, треба розглянути кілька десятків справ, серед них - якась важлива. Всього - чотири судді. Одного відправляють у відрядження, іншого - до нарадчої кімнати чи на лікарняний. Лишаються двоє. Шанси отримати потрібну справу збільшуються у кілька разів.

- Як боротися з корупцією в системі?

- Найперше - гарантувати безпеку суддям, які повідомляють про пропозиції хабарів чи про тиск на них. Переводити на роботу в інше місто. Бо в Україні захист таким людям прописаний суто декларативно, механізм конкретних дій не розроблений.
Також суддям варто підвищити зарплату. Щоб не хотілося брати зі сторони.

Верховний суд України має забезпечити єдність судової практики. Щоб суди нижчих інстанцій орієнтувалися на неї. Бо нині часто буває - за аналогічних ситуацій різні вироки.

Автор: Олексій Виноградов
 

- Про корупцію в судах і тиск системи ви з колегою із Черкас Сергієм Бондаренком (суддя Черкаського апеляційного суду. - Gazeta.ua) публічно заявили на засіданні комітету з протидії корупції. Це явище може стати масовим?

- Ні. Для цього треба повністю змінити життя і перетворити його в боротьбу. Пожертвувати відносинами з колегами. Більшість до цього не готові. Та й довести тиск системи - складно. Подібні речі відбуваються за стінами суду, де немає камер.

- Що дасть переатестація суддів?

- Вона потрібна. Суддівський корпус й досі не самоочистився. В цій реформі старше покоління може поступитися молодшому. Крім того, на переатестації будуть присутні громадські організації із дорадчим голосом. Буде трансляція в мережі. До цього суспільство не оцінювало суддів.

Зараз ви читаєте новину «"Голова суду обізвав мене сучарою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути