четвер, 20 грудня 2012 16:40

Правозахисники вимагають розслідування "потрійного самогубства" в Єнакіївській колонії № 52

Правозахисники вимагають розслідування "потрійного самогубства" в Єнакіївській  колонії № 52
Єнакіївська колонія №52: Фото Тетяни Заровної

У карцері Єнакіївській колонії № 52 (Донецька область) о 6:00, 16 грудня був виявлений труп засудженого до довічного позбавлення волі. Як стверджує відомий правозахисник з м. Єнакієве Ігор Воскобойников, у 40-річного загиблого Романа Сапєлкіна були перерізані горло і вени на зап'ястях, при цьому він висів на телевізійному кабелі, походження якого невідоме.

Адміністрація колонії підтвердила факт смерті ув'язненого. Як повідомляють в Донецькому обласному управлінні пенітенціарної служби, у зв'язку з самогубством ув'язненого Романа Сапєлкіна проводиться перевірка.

"Це досить не просте - "потрійне" самогубство, - повідомляє голова "Єнакіївської правозахисної групи" Ігор Воскобойников. - Людина спочатку перерізала собі вени і горло, а потім повісилася, тобто - убила себе тричі. Для цього розбила дзеркало - різала і вішалася - ось такий вибрала болісний шлях. При цьому, як сказав мені сьогодні, 20 грудня, начальник колонії № 52, загиблий Сапєлкін сидів в одиночній камері. Як розповів психолог колонії, Сапєлкін мав погані відносини з усіма - і з ув'язненими, і з адміністрацією. За словами психолога, "Сапєлкін на зауваження реагував погано". При цьому він спілкувався зі священиком і не перебував у депресії, як випливає з опису характеру загиблого, яке дав психолог".

Правозахисник вважає, що могло мати місце умисне вбивство. У такому випадку мотивом, на думку Ігоря Воскобойникова, стали викривальні факти, про які загиблий Роман Сапєлкін повідомляв у своїх скаргах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У СІЗО помер ув'язнений: матір заявляє про синці на тілі та зниклі зуби

"Розраховували приховати цю смерть, але нам про неї стало відомо відразу з декількох джерел, - говорить Воскобойников. - Прокуратура перевіряє зараз - чи могли врятувати Сапєлкіна, коли помітили, що він здійснює самогубство. Але чомусь не розглядають можливість вбивства або можливість доведення до самогубства. Ми ж домагаємося ретельного розслідування всіх обставин смерті Романа Сапєлкіна. Цей ув'язнений повідомляв про наявність організованої злочинної організації з числа ув'язнених, які діють не тільки під прикриттям, але і під керівництвом представника адміністрації колонії. Ця банда "друзів адміністрації" нібито мала ключі від камер. І, як стверджував загиблий, ці ув'язнені займаються не просто залякуванням, а вибивання грошей з інших ув'язнених. Сапєлкін повідомляв про злочини ув'язнених, яких в колонії називають "групою правопорядку" і які виконують "брудну роботу". Так само Сапєлкін вважав, що адміністрація причетна до наркоторгівлі та рекету".

Правозахисник заявляє, що йому відомі конкретні імена винних у смерті Романа Сапєлкіна. Він так само запевняє, що перед своїм самогубством Роман Сапєлкін піддавався багатомісячному терору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львівській колонії знайшли труп у петлі

Про загиблого відомо, що він з Маріуполя, знаходився в Єнакіївській колонії з 2004 року, мав не першу судимість. За інформацією керівництва колонії, одна з судимостей Романа Сапєлкіна була за групове зґвалтування неповнолітньої.

"У Харкові є випадок, коли людину тричі садили за зґвалтування після його першої ж спроби вступити в статевий зв'язок, тобто - тричі судимий за зґвалтування виявився по суті незайманий. Зґвалтування така цікава стаття, за якою люди іноді відповідають за обмови і при цьому дана стаття сприймається суспільством як клеймо на все життя", - коментує Ігор Воскобойников.

Єнакіївська правозахисна група звертається я до жителів Маріуполя, які знають загиблого Романа Сапєлкіна, 1972 року народження. Ігор Воскобойников розшукує матір і дружину загиблого.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники вимагають розслідування "потрійного самогубства" в Єнакіївській колонії № 52». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути