субота, 06 липня 2013 10:00

Спецтема: Жорстоке зґвалтування на Миколаївщині

Правозахисник Ярослав Дунаєв: справа Ірини Крашкової на третину завалено

Правозахисник Ярослав Дунаєв: справа Ірини Крашкової на третину завалено

Адвокат затриманого по справі побиття і зґвалтування Ірини Крашкової Євгена Дрижака Григорій Клименко заявив журналістам, що не бачить причини утримувати свого підзахисного за гратами. Він буде переконувати суд випустити Дрижака під заставу. У Врадіївці бояться, що ґвалтівників можуть виправдати.

Про це говоримо з столичним правозахисником Ярославом Дунаєвим, 34 роки.

Наскільки можливий варіант, що затриманих відпустять?

Справа зараз уже на третину завалена. – Каже Дунаєв. – Насамперед – у такому випадку дуже важливі перші години чи дні після побиття та зґвалтування. Тоді ж відразу вилучаються докази. Ірина та її рідні люди юридично мало обізнані. У перші дні вона знаходилася у Врадіївській лікарні. Свідчення та докази брали колеги нині затриманих міліціонерів. Про експертизи нічого не відомо. Звинувачення в суді може розсипатися.

Затриманим інкримінують три статті – зґвалтування, грабунок та нанесення тяжких тілесних. Давайте розпочнемо з першої – зґвалтування. Чому обвинувачення може розсипатися?

Брат Ірини розповів, що коли прийшов у Врадієвську лікарню, на порозі були міліціонери, серед яких був Поліщук. Місцеві підтверджують, що у лікарню приходив і Дрижак. В даному випадку, аби довести зґвалтування – потрібно взяти нижню білизну жінки і її біологічні мазки. Зробити це треба в перші дні, доки потерпіла не помилась. Гадаю, у лікарні Ірину перед операцією помили. А мазки брали місцеві експерти. До того ж – невідомо, що з білизною. Навіть, якщо білизна Ірини була віддана правоохоронцям, де гарантії, що вони ще тоді не придбали у магазині схожі, пардон, труси і не підмінили їх в речових доказах?

Чому може розвалитися стаття "Грабунок"?

Серед викрадених речей – сумочка, телефон та зникла сережка. Сережку вона могла загубити, коли її били. Не думаю, що у постраждалої – продавчині з райцентру була дорога сумочка чи дорогий телефон. За законом, якщо експерт визнає, що ці речі вартували більше 70 гривень – тоді це буде кримінал. Ну і скільки можуть дати строку за дешеву жіночу сумочку і дешевий телефон?

Одна з найтяжчих статей – нанесення важких тілесних ушкоджень...

Ірина сильна дівчина. Незважаючи на такі важкі травми вона тримається, адекватно дає покази, весь час при тямі. Думаю, що досвічений адвокат буде вимагати у суді перекваліфікації статті у нанесення тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості.

А якщо експертиза підтвердить нанесення тяжких тілесних?

У тому то й справа, що піарники, нардепи кричать на кожному кутку, що взяли справу під контроль. Але ніхто не цікавиться юридичними тонкощами. Досі невідомо чи за результатами огляду Ірини виданий епікриз чи акт СМЕ. Актів СМЕ має бути два – для кримінального провадження. Перший має показати, що жінка не могла собі нанести таких ушкоджень і другий акт має підтвердити характер насильницьких дій. Для тих, хто не розуміє – епікриз від лікаря просто описує, приміром "Пошкоджений череп в трьох місця, там і там". Акт СМЕ прямо вказує чому і як, наприклад "Удари були нанесені тупим предметом".

Рідні хотіли б, аби до цих трьох статей додалася ще стаття "Замах на вбивство".

У суді така стаття дуже слабенька, і як показує практика – розсипається відразу. Немає свідків, котрі б чули, що троє затриманих відкрито погрожували Ірину убити. А те, що вони згодом повернулися на місце злочину не означає, що вони приїхали її добити. У суді вони можуть пояснити, що повернулися туди, бо Ірину стало шкода і вони вирішили її допомогти.

Чому виникла така масова акція протесту, котра перейшла у погром райвідділку?

Керівництво міліції Врадіївки припустилося чотирьох помилок. З самого початку злочин намагалися приховати, а ушкодження Ірини кваліфікували, як легкі тілесні. За показами спочатку затримали тільки таксиста Рабіненка – тобто спочатку шукали "стрілочника", на котрого можна все звалити. У населення накопичилось незадоволення кількома "висяками", як от справа Аліна Поркул. І остання, фатальна, помилка, у понеділок після всього, що сталося з Крашковою міліціонери ходили по хатах, залякували людей, аби мовчали і не ходили на мітинги.

Що має зараз зробити новопризначений начальник райвідділку, аби реабілітувати нових підлеглих?

Найперше, не пресувати народ за погром. По-друге довести справу з Іриною Крашковою та Аліною Поркул до кінця, по-максимуму підготувати матеріали, аби злочинців не випустили з залу суду. Від начальника райвідділку нічого майже не залежить. Все вирішує обласне керівництво. Навіть, якщо Парсенюка звільнять, там все одно залишаться його люди, а значить методи не зміняться.

Скільки шансів у кривдників Крашкової вийти з зали суду наволю?

Тут п'ятдесят на п'ятдесят. Можливо, знайдуть одного, крайнього, решті двом можуть дати символічні строки. Можливо, що суддя винесе політично правильне рішення під тиском, аби не хвилювати народ. Система відмазування злочинців саме у Миколаївській області доведена до автоматизму. За останні роки ні один мажор у Миколаєві не був посаджений за грати.

Місцевим мешканцям щось буде після штурму райвідділку?

Думаю, що пів року їх ніхто не чіпатиме через резонанс. Репресувати місцевих почнуть згодом.

Чи зміниться щось в Україні чи у області після подій у Врадіївці?

Ні. Врадієвка – це Богом забуте селище. Ці події обмежені територіально. Влада явно показує, що не готова щось кардинально міняти. Для прикладу – Валентина Парсенюка лише відсторонили від виконання обов'язків. Тобто він або повернеться, або його просто переведуть в інше місце. А опозиція в цей час просто піариться. Проблема як була, так і лишиться.

Чи є якийсь вихід з ситуації?

Рішення прийде само собою, трохи згодом. Коли люди дозріють, почнуть створювати народні загони для власної самооборони, як колись у батька Махна були.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисник Ярослав Дунаєв: справа Ірини Крашкової на третину завалено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

174

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути