понеділок, 02 березня 2015 18:29

Обгорілий російський солдат розповів, як війська РФ воюють на Донбасі
1

Фото: novayagazeta.ru

Для штурму Дебальцевого Донецької області з Росії прибули кадрові військові. Серед них були військовослужбовці 5 окремої танкової бригади (Улан-Уде), військова частина № 46108. Про це пише "Новая Газета" посилаючись на одного з військовослужбовців цієї частини, який був поранений в Логвиновому і тепер перебуває в опіковому центрі в Донецьку.

"Доржі Батомункуєв, 20 років, 5 окрема танкова бригада (Улан-Уде), військова частина № 46108. Строковиків, призваний 25 листопада 2013 року, в червні 2014 уклав контракт на три роки. Особистий номер 200220, військовий квиток 2609999", - пише видання.

За словами Батомункуєва на Донбас воювати за бойовиків "ДНР" та "ЛНР" відправляють військовослужбовців РФ, які служать на контрактній основі.

"Я призивався 13-го року 25 листопада. Потрапив добровільно. Сюди відправляли тільки контрактників, а я приїхав до Ростова, будучи солдатом строкової служби. Але я, будучи строковиком, хороші результати давав - що з вогневої підготовки, що з фізичної. Я призивався взагалі з Чити, в Читі курсівку пройшов, а в частині Улан-Уде вирішив залишитися за контрактом. У червні написав рапорт з проханням. Потрапив у другій батальйон. А другий батальйон - у разі війни завжди першим ешелоном виїжджає, в будь-якій військовій частині є таке підрозділ... Нам сказали, що на навчання їдемо, але ми знали, куди їдемо. Ми всі знали, куди їдемо. Я вже був налаштований морально і психічно, що доведеться в Україну", - говорить Батомункуєв.

"Ми танки ще в Улан-Уде зафарбували. Прямо на вагонному складі. Зафарбовували номери, у когось на танках був значок гвардії - теж. Нашивки, шеврони - тут знімали, коли на полігон приїхали. Все зняли... з метою маскування. Паспорт у військовій частині залишили, військовий квиток на полігоні", - сказав він.

Він розповів, що їхало багато ешелонів: "Всі у нас в казармі ночували. Перед нами хлопці-спецназівці з Хабаровська були, з різних міст, чисто зі сходу. Один за одним, розумієте? Кожен день. Наш йшов п'ятим, 25-го або 27 жовтня... Рампа розвантажувальна була в Матвієвому Кургані. Поки їхали від Улан-Уде до Матвієвого Кургану, стільки міст побачили. 10 діб їхали... Багато таких полігонів. Наметові містечка. Одні заїхали, інші поїхали. Попередні ешелони там зустрічали. Кантемирівська бригада з Підмосков'я була після нас. Там у них десантники і одна танкова рота несильної потужності. А ось наш танковий батальйон становить 31 танк. Можна щось серйозне зробити ".

За його словами, приблизно 8-го лютого капітан групи просто вийшов і сказав: все, хлопці, їдемо, готовність номер один. А про те, що приїхали в Донецьк, дізналися вже, коли прочитали напис.

"У Донецьку ми у сховище заїхали, припаркувалися. Нас повели поїсти гарячого в кампус, потім розташували в кімнати. Потім ми всі в одній кімнаті лягли, у одного з наших був телефон. Ну, телефони все одно хтось з собою взяв. Знайшли радіо "Супутник". І якраз там була дискусія щодо чи є військові тут на Україні. І всі гості такі: "Ні-ні-ні". Ми ротою лежимо такі: ну так. Ну а у відкриту хто скаже? Наш уряд все одно розуміє, що треба допомагати, а якщо офіційне введення військ зроблять, це вже Європа залупнется, НАТО. Хоча ви ж розумієте, що НАТО теж в цьому бере участь, звичайно, зброю постачає їм".

На питання, скільки військових зайшло, він відповів: "Виходить, 31 танк в батальйоні. Ми заходили поротно. Десять танків в кожній роті. До кожних 10 танкам додавалося по три БМП, мотолига медична і п'ять "Уралів" з боєприпасами. Ось це чисельний склад тактичної групи ротної. Танковий батальйон становить близько 120 осіб - три танкові роти, взвод забезпечення, взвод зв'язку. Плюс піхота, звичайно. Приблизно 300 осіб нас зайшло. Всі з Улан-Уде... Ми грали в карусель. Це такий тактичний метод бойової стрільби з танка. Три або чотири танки виїжджають на рубіж відкриття вогню, стріляють, а як у них закінчуються боєприпаси, їм на заміну відправляють також три або чотири танки, а ті завантажуються. Так і мінялися ".

Відповідаючи на запитання, що фактично вони допомагали при організації котла, солдат сказав: "Так, в котел всіх поставили, оточили повністю і спостерігали, спостерігали. Вони намагалися зробити вилазки - групи піхоти, і на "Уралах", і на БМПхах, і на танках, і на чому можна. У нас наказ був стріляти на ураження відразу. Ми в них стріляли. Ось вони прориваються з котла, дорогу хочуть зробити, втекти хочуть, а треба їх до нігтя притиснути... Вони вночі вилазки роблять, як темніє , відразу двіжуха починається. Дивишся - і там, і там, людина в танку їде, там люди пішли, ну і вогонь на поразку. Снарядів ніхто не шкодував. Боєкомплекту вистачало. Основний боєкомплект - в танку. 22 снаряда в обертовому конвеєрі, і всередині танка ще розкидається 22. Разом боєкомплект танка становить 44 зарядних снаряда. І в "Уралах" другий боєкомплект ми привезли. У мене танк був дуже хороший. Не просто 72, а танк 72б. А бешка виключається тим, що є приціл 1К13, він для нічної стрілянини, нічного спостереження, для пострілів з керованими ракетами. Керованих ракет у мене було 9. Кумулятивні, осколкові ще. Головне - мені показали, як користуватися цим. Тепер важко промахнутися. Всякі бліндажі, притулки - всі дивувалися спокійно. Припустимо, ось розвідка доповідає, що за будівлею скупчення піхоти противника, один БМП і два "Урали"... У нас всього було два таких танка - мій і мого командира взводу. Так ми по перерві і виїжджали. І завжди вражали. Такий молодець танк був, хороший танк. Зараз згорів".

"Я, звичайно, не пишаюся цим, що зробив. Що знищував, вбивав. Тут, звичайно, пишатися не можна. Але, з іншого боку, заспокоююся тим, що це все заради миру, мирних громадян, на яких дивишся - діти, старі, баби, мужики. Я цим не пишаюся, звичайно. Тим, що стріляв, потрапляв...", - говорить він.

"Мирне населення самі до нас підходили багато. Ми намагалися з ними шибко не розмовляти. Командування сказало: в контакти не вступати. Коли ми були в Макіївці, вони взагалі нам сказали, що 70 відсотків мирного населення тут - за укропів, "так що ви будьте на чеку, хлопці", - розповів Батомункуєв.

"Ну ось єдине цікаво: отримає ДНР незалежність - дай Бог отримає. Що вони робити будуть? Як у сталінській п'ятирічці розвиватися будуть чи що? Економіки немає. А якщо економіки немає - значить, нічого не вийде", - вважає він.

Щодо того, чи будуть виплати його сім'ї, він сказав: "У нас же в Росії так - як до грошей доходить, ніхто нічого не знає. (Посміхається). Може, виплатять, а може, взагалі скажуть, що ти давно звільнений. Чи не вийшло б так, що я поїхав сюди, а числився там. У мене ж 27 листопада срочка закінчилася. Хоп, і срочка закінчилася там, а я тут взагалі гастролер. Так от. Побоююсь".

У той же час проти Путіна він нічого не має: "Дуже, звичайно, цікава людина. І хитрий, і "введемо-не введемо". "Немає тут військ", - говорить всьому світу. А сам нас по-швидкому: "Давай-Давай".

Зараз ви читаєте новину «Обгорілий російський солдат розповів, як війська РФ воюють на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути