понеділок, 10 жовтня 2011 13:24

Криваві сутички у Каїрі: через зіткнення у неділю загинули 24 людини

Криваві сутички у Каїрі: через зіткнення у неділю загинули 24 людини

Недільні заворушення в Каїрі, коли протестувальники-християни (копти) вступили в сутички з силами безпеки та армією біля будівлі державного телебачення, забрали життя 24 людей. Про це повідомив в ефірі єгипетського телебачення офіційний представник міністерства охорони здоров'я АРЄ.

За його словами, серед убитих 17 цивільних осіб, деякі з них померли від отриманих ран у лікарнях, решта - військові. Кількість потерпілих 213, у більшості з них - тяжкі вогнепальні поранення.

У зв'язку з останніми подіями в центрі єгипетської столиці в нічний час вводиться комендантська година. З 2 години ночі до 7 години ранку діють обмеження на пересування через площу Тахрір і прилеглі до неї райони.

Сутички в районі Масперо на набережній Нілу стали найбільш кровопролитними за всі останні місяці з моменту "революції 25 січня". Жодного разу ще заворушення на релігійному ґрунті не призводили до стількох жертв.

Приводом для цих сутичок став інцидент на півдні Єгипту, коли кілька днів тому в містечку Едфу була зруйнована і спалена недобудована церква, зведення якої, за офіційною версією влади, здійснювалося без дозволу.

Подія з церквою з новою силою сколихнула тліюче полум'я обурення єгипетських християн, які вважають, що їхні права серйозно порушуються в країні, де більшість населення - мусульмани. Армія і поліція вже розігнали акцію протесту коптів близько тижня тому.

Напередодні ввечері в центрі Каїра зібралися до 10 тисяч християн. У якийсь момент, коли армія і поліція блокували натовп, протестувальники почали кидати в силовиків камені, "коктейлі Молотова". Від пляшок із запалювальною сумішшю згорів армійський бронетранспортер.

Протестувальники атакували солдатів, відібрали кілька автоматів і відкрили по них вогонь. Крім того, десятки молодих людей спробували заволодіти армійськими джипами, які за кілька хвилин до цього рухалися цілеспрямовано на натовп людей.

Прем'єр-міністр АРЄ Ісам Шарафі закликав населення "не піддаватися на провокації" і не відповідати "на заклики до заколоту".

"Події на Масперо не є зіткненнями між мусульманами і християнами, це - спроби провокувати хаос і розбрат, - заявив він сьогодні. - Я звертаюся до всіх синів вітчизни, які дбають про майбутнє, щоб вони не піддавалися на заклики підняти заколот". Він закликав до скликання екстреного засідання уряду для обговорення ситуації, що склалася.

Як повідомило єгипетське телебачення, шейх найбільшого ісламського університету Аль-Азхар вночі провів консультації з християнським духовенством країни з метою якнайшвидшого врегулювання кризи.

Тим часом у центрі Каїра були посилені заходи безпеки, введено додаткові підрозділи армії і поліції. Періодично спалахують нові сутички, біля будівлі телебачення і досі багато народу.

У свою чергу влада вважає, що це - змова і спроба вбити клин між армією і народом.

Раніше повідомлялось, що чергова масова акція протесту на центральній площі Каїра Тахрір під гаслом "Дякуємо! Повертайтеся в казарми!" пройде 7 жовтня з ініціативи Коаліції революційної молоді Єгипту.

Зараз ви читаєте новину «Криваві сутички у Каїрі: через зіткнення у неділю загинули 24 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути