субота, 11 жовтня 2014 14:28

Кількість загиблих в іловайській трагедії може сягати 250 осіб

Кількість загиблих в іловайській трагедії може сягати 250 осіб
Фото: ukr.segodnya.ua

Спільно з представниками українського командування, командирами частин і підрозділів був проведений власний аналіз і підрахунок втрат при прориві українських військ з оточення під Іловайськом 29 серпня. Про це пише Юрій Бутусов у статті для Дзеркала тижня "Іловайськ. Фатальні рішення".

За його словами, за час запеклих боїв в ході взяття Іловайська - з 10 серпня до моменту російського вторгнення 24 серпня - бойові втрати наших військ зі складу Міноборони, Нацгвардії, МВС і загону "Правого сектора" склали до 40 бійців загиблими, один військовослужбовець потрапив в полон. Склад угруповання змінювався і не був постійним. У період з 24 по 28 серпня до іловайського угруповання приєдналися з прикордонного району війська сектора "Д", що відходили в безладді.

На прорив з "котла" 29 серпня виступило дві колони, загальна чисельність яких становила, за мінімальною оцінкою, 970, по максимальній оцінці - до 1100 осіб. Точний підрахунок був неможливий, так як до самого моменту прориву підходили окремі групи військовослужбовців з сектора "Б", які приєднувалися до двох колон.

Відомий точний склад бойової техніки, зосереджений в авангарді і в ар'єргарді груп прориву. На озброєнні цих військ були 7 танків (у тому числі трофейний російський Т-72Б3), 22 БМП, 6 тягачів МТЛБ, 3 БТР, 7 протитанкових гармат "Рапіра", 6 мінометів, а також не менше 120 одиниць автотранспорту. В ході прориву майже вся ця техніка була втрачена в бою. Також було втрачено значну кількість пошкодженої в боях бойової техніки, яку було неможливо евакуювати в умовах оточення.

На даний момент встановлено, що в результаті прориву, а також після звільнення з полону, додому повернулися живими 647 українських воїнів зі складу сил, що виходили з Іловайська. Окремі військовослужбовці самостійно виходять на контрольовану українськими військами територію досі. Значна кількість наших бійців попала в полон, і до цих пір міститься у полоні.

Відомо, що тільки зі складу батальйону "Донбас" в полоні знаходиться 97 осіб. Загальну чисельність полонених громадський Центр обміну військовополоненими при Дніпропетровській облдержадміністрації оцінює на даний момент понад 600 осіб. Але це загальна кількість полонених, захоплена на всіх ділянках фронту. А скільки з них взяті в полон саме під Іловайськом? Точно встановити зараз не можна, але очевидно - від 150, за мінімальними оцінками, до 300 осіб максимально.

Офіційно міністр оборони Валерій Гелетей назвав число загиблих під Іловайськом 108 бійців. Але неофіційно була отримана достовірна цифра загиблих в ході прориву, виходу з оточення, померлих від ран в госпіталях, а також в результаті вбивств полонених українських військовослужбовців становить не менше 200 осіб, а за максимальними оцінками - число жертв може досягати 250 осіб. Непізнаними залишаються зараз 104 тіла. Деякі з них ідентифіковані як українські воїни і поховані як тимчасово невстановлені по іменах. Решта перебувають в моргах Запоріжжя та Дніпропетровська. Однак не всі поки невідомі в моргах можуть бути українськими бійцями, і значна частина з них зовсім точно є жертвами не Іловайська, а інших ділянок Південного фронту. Тому стовідсоткову картину втрат зараз не скласти.

У штабі оперативного командування "Південь" - секторі "Б" під керівництвом генерал-лейтенанта Р.Хомчака працює група офіцерів, яка збирає і аналізує всю інформацію про загиблих і про учасників боїв в секторах "Д" і "Б".

Зараз ви читаєте новину «Кількість загиблих в іловайській трагедії може сягати 250 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути