пʼятниця, 30 березня 2012 19:41

З грецької тюрми повернулись 6 українських моряків
5

Ганна Мітюра (праворуч) і представниця фонду "Ассоль" зустрічають моряків
Фото: Фото Ольги Каменєвої
Також приїхав віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко
Другий механік Володимир Шерстюк розповів про ув'язнення
Подружжя не бачилось більше року

Сьогодні о 20.21 зі столичного вокзалу відправляється потяг в Керч. Ним додому, в Крим, повернуться шість українських моряків, які рік просиділи в грецькій тюрмі. Це боцман Олег Яковлєв, третій механік Андрій Лосєв, старший механік Олександр Мітюра, всі з Керчі. Та севастопольці матрос Андрій Гавриленко, другий механік Володимир Шерстюк та матрос Сергій Надь. Їх звинуватили в контрабанді цигарок. Суд в Греції відбувся 10 березня, всіх членів екіпажу, окрім капітана, виправдали.

"Йому дали шість років, але ми будемо за нього боротись. Його дружина а паніці, бо всі наші сьогодні повернулись, а він ні", - каже Ганна Мітюра - дружина старшого механіка Олександра Мітюри. Вона - єдина, хто з родичів приїхав у столицю зустрічати моряків.

"У всіх інших дружин немає на це грошей. Ми всі в боргах. Жодної копійки судновласник не заплатив. За цей час не жили, а виживали", - додала Ганна.

Жінка пояснює, що її чоловік заробляти за кордон поїхав вперше, до цього працював на риболовецькому судні в Керчі. Влаштувався на корабель "Генерал Аршинцев". Обіцяли гарно платити. В серпні 2010 пішов у перший рейс.

"Стільки планів будувала. Мріяла, що ремонт на кухні зробимо, ліжко нове купимо. А вийшло он як, - пояснює. - Рік і сім місяців чоловіка не бачила".

21 березня судно заарештували. Там було 10 громадян України. Грецька сторона вимагала внести заставу за кожного - $3 тис. Тільки троє минулого літа повернулись на Батьківщину, бо родичі знайшли гроші.

Про арешт судна жінка дізналась з телевізору. Далі всі новини дізнавалась від дружини капітана корабля - Наталії Мирошниченко.

"Я в декреті була, грошей та роботи немає. Нашому сину Данилу ще трьох рочків не було. Потім здала його в садочок та пішла працювати на фірму до родича, пам'ятники продавала. А малий бачив, що за іншими дітьми приходять батьки і весь питав - а де мій тато?", - розказала Мітюра.

Ганна привезла чоловікові шкіряну куртку та дві сумки їжі. Пояснює, що в потязі чимось потрібно чоловіків годувати.

"Битки м'ясні везу, ще бичків смажених. Хвилююсь як би воно все не зіпсувалось. Вчора все готувала, коли з дому їхала, - каже жінка. - А вдома свекруха вже засолила оселедця та закоптила бичків. Чоловік просив дуже, казав, що мріє про оселедця".

З Олександром, поки він сидів в тюрмі, Ганна спілкувалась телефоном. Благодійний фонд "Ассоль" допомагав грошами та речами.

"Просив чоловік, аби я йому шкарпетки та труси передала. Бо носити нема чого. А представники фонду вже привозили їм", - пояснює жінка.

Вдень літак із моряками приземлився в столичному аеропорті "Жуляни". Їх зустрічати окрім дружини та представників фонду приїхав віце-прем'єр-міністр та почесний голова Фонду "Ассоль" Сергій Тігіпко.

"Хоч Тігіпка вживу побачила, - каже пошепки Ганна. - А то до цього тільки по телевізору. В якійсь передачі він казав, що улюблена країна для відпочинку Греція. Як чую в телевізорі слово Греція, то мене аж підкидає, стільки натерпілась".

Тігіпко запевнив, що судновласником займеться прокуратура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна потерпає від нелегальних сигарет

"Ми йшли з цигарками, всі документи були в порядку. Коли проходили Коринфській канал, наше судно зламалось. Течією віднесло в нейтральні води біля Греції. Потім нас обманом змусили покинути корабель. Місцева влада сказала, що всі домовленості є з українським посольством в тій країні. Там нас заарештували, - розказує старший механік Володимир Шерстюк. - Судновласник обіцяв допомогти, але нічого не зробив. За цей час моя дружина жодної копійки грошей не отримала. А я був в тюрмі. Погані чи добрі там умови сказати важко, бо нема з чим порівняти. Годували тричі на день, раз на тиждень давали або апельсин або банан. До дефолту їхнього фрукти давали два рази на тиждень".

Чоловік каже, що весь час мріяв про зустріч із дружиною, синами та онукою.

"Це найголовніше, чого прагнув, - уточнює він. - Фонд пообіцяв допомогти, аби гроші за весь час роботи повернули. Потім знову думаю їхати за кордон. Тільки тепер шукатиму нормального роботодавця".

Зараз ви читаєте новину «З грецької тюрми повернулись 6 українських моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути