середа, 14 лютого 2007 14:35

Рік тому з України депортували 11 політичних біженців з Узбекистану

Рік тому з України депортували 11 політичних біженців з Узбекистану
Висланих з України шукачів притулку засудили до термінів ув"язнення від 3 до 13 років.

- У літак їх садили вже в наручниках. А у Ташкенті їх зустріли працівники міліції і направили до ташкентського міського слідчого ізолятора, – розповідав Хаттам Хаджматов, заступник керівника громади узбецьких політичних біженців в Україні у лютому минулого року.

14 лютого 2006 року з Українидо до Узбекистану було примусово повернуто 11 громадян цієї країни А. Абдурахимова, І. Ахмедова, Е. Гафурова, Т. Джураєва, Б. Іллясова, Д. Іскандиярова, М. Мелікузіева, Б. Рауфова, Х. Хамзаєва, І. Хасанова, Ш. Хужаєва. Вони прибули до України, щоб уникнути переслідувань з політичних мотивів.

З 1 по 6 лютого шукачі притулку зверталися до Управління міграційної служби в АР Крим з клопотанням про надання їм статусу біженця. 13 лютого їм було відмовлено у наданні такого статусу, після чого вже 14 лютого було ухвалене рішення про їх депортацію.

Українські правозахисні організації зокрема "Мiжнародна Амнiстiя в Украiнi", громадянська iнiцiатива "Без кордонiв" та Товариство узбецьких полiтичних бiженцiв в Українi заявляють, що затриманим тоді не було надано реальної можливості оскаржити відмову в наданні їм статусу біженців. Шукачі притулку були позбавлені правової допомоги і навіть доступу до представників Агенції ООН з питань біженців (УВКБ ООН).

Відповідно до Конвенції ООН "Щодо статусу біженців", Україна зобов"язана не повертати осіб, яким на батьківщині можуть загрожувати переслідування. Європейська конвенція про права людини та Конвенція ООН проти катувань також категорично забороняють видачу осіб в умови, де їм можуть загрожувати тортури.

Крім норм міжнародного права, було порушено також ст. 1 і 3 Закону України "Про біженців". В них говориться про те, що біженець не може бути висланий або примусово повернутий до країн, де його життю або свободі загрожує небезпека, а також про те, що біженцем є особа, що внаслідок побоювань стати жертвою переслідувань перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни.

Натомість в СБУ заявляють, що узбеків депортували цілком законно, оскільки після відмови Київського суду Сімферополя надати їм статус біженця, вони не подали апеляцію.

- СБУ виконувала рішення суду, який відмовив 10 громадянам Узбекистану у наданні статусу біженців. У зв"язку з тим, що ці особи не подавали апеляції на рішення суду, їх виселили, як було зазначено у судовому вироку. У нас є їхня письмова заява щодо відмови у поданні апеляції, – повідомила речниця СБУ Марина Остапенко.

Суд відмовив їм у наданні статусу біженця 14 лютого, а ввечері цього ж дня їх уже відправили до Ташкенту. Хоча за законом України "Про біженців", на оскарження рішення суду першої інстанції особа має сім днів.

"Газета по-українськи"



Зараз ви читаєте новину «Рік тому з України депортували 11 політичних біженців з Узбекистану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути