понеділок, 18 листопада 2013 15:09

Головлікаря на Донеччині засудили до звільнення - забув затискач у тілі хворого

Визнати винним за ч.1 статті 140 КК України ("Неналежне виконання професійних обов'язків медпрацівником") і на 4 роки позбавити права займатися медичною діяльністю - такий вирок оголосили в міськрайсуді Добропілля 18 листопада хірургу Дмитру Сараєву. Йому загрожувало до 2 років в'язниці. До оголошення вироку Дмитро Сараєв працював головним лікарем медико-санітарної служби Добропільського району і продовжував займатися підприємництвом. Кажуть, у його бізнес входить мережа аптек і приватний медико-діагностичний центр.

7 лютого 2007 року під час операції з видалення апендикса, яку провів хірург Дмитро Сараєв, в тілі пацієнта виявився забутий 20-сантиметровий затискач.

82-річний житель Добропілля Олексій Іванович Савостьянов п'ять років прожив з медичним інструментом у животі, скаржачись на болі. Йому не могли поставити діагноз.

Нарешті, в січні 2012 року - у висновку центру комп'ютерної томографії, який зробили в іншому місті, виявився забутий інструмент.

У висновку медичної комісії обласного управління охорони здоров'я, яка розслідувала випадок, йдеться: медичний інструмент міг залишити лікар Сараєв.

Рентген і УЗД дідусеві робили всі п'ять років мук. Але в рідному місті Добропілля затискач в опис знімків чомусь не вносили.

"І на старих знімках було видно затискач, - запевняє донька дідуся Олена Олексіївна. - Але післяопераційні знімки нам не показували. Шов не гоївся і через три тижні з нього назовню вийшов забутий марлевий тампон. Доктор Сараєв сказав: "Це нормально, стерильна марля, видно, що при перев'язці потрапила". А сам вирішив, напевно: дідусь старенький, не довго мучитися йому. Ми витратили 60 тисяч гривень на лікування батька за ці роки, тільки чеків у нас на суму 20 тисяч гривень (на ліки), і тому тепер будемо вимагати компенсувати збитки. Лікар Сараєв - людина не бідна - до нього в центр з районних лікарень всіх підряд посилають на обстеження. Послуги не дешеві. Ось зараз діток посилають - здати аналізи в центрі у Сараєва - це коштує 450 гривень".

Свій моральний збиток сім'я Савостьянових оцінює у 250 тисяч гривень.

Дмитро Борисович Сараєв провини не визнає. Суду він пояснив, що поняття не має, звідки в тілі хворого виявився затискач. Операція з видалення апендикса, яку проводив цей лікар, була єдиною порожнинної операцією за все життя Савостьянова. Не рахуючи операції, яку йому зробили в Донецькій онкології - з видалення затискача.

Забутий інструмент з живота дідуся витягли 13 лютого 2012 року в Донецькому протипухлинному центрі. Чужорідне тіло видалили разом з частиною тонкої кишки, яка на нього намоталася. Затискач травмував тонку і 12-палу кишку, нижню частину лівої легені і жовчний міхур. Коли лікар Сараєв прийшов провідати старого в реанімації, той злякався і став кричати: "Рятуйте!".

"Заходить такий - в рукавичках, білому халаті й шапочці - і крокує до мене. Я подумав - а чим чорт не жартує - зробить один укольчик, і... Немає людини, немає проблеми, - згадує потерпілий пенсіонер".

Старий зараз почуває себе непогано. Він упевнений, що через переживання раніше часу померла його дружина - він поховав її у травні 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Головлікаря на Донеччині засудили до звільнення - забув затискач у тілі хворого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути