середа, 07 грудня 2011 16:34

Екс-президента Ізраїлю привезли в тюрму, де він буде сидіти за згвалтування

Екс-президента Ізраїлю привезли в тюрму, де він буде сидіти за згвалтування

Колишній президент Ізраїлю Моше Кацав, засуджений до семи років позбавлення волі за зґвалтування, сексуальні домагання і низку інших злочинів, прибув у середу вранці у в'язницю "Маасіягу" в Рамлі, де йому належить відбувати термін.

Перед виїздом до в'язниці він виступив перед присутніми біля його будинку в Кир'ят-Малахі журналістами із заздалегідь заготовленою промовою, в якій він багато разів підкреслив свою невинність, звинуватив судову систему і пресу в цькуванні і висловив надію на те, що йому вдасться повернути собі добре ім'я.

Виступ перед журналістами було призначено на 8.30, але з будинку Моше Кацав у супроводі "групи підтримки" вийшов лише о 9.00. Прихильники екс-президента влаштували йому овацію, вони кричали: "Моше, ми тебе любимо!", "Він не винен", "Він цадик (безгрішний чоловік, святий - на івриті). Десятки прихильників Кацава нападали на журналістів, у кількох фотокореспондентів намагалися відібрати камери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Ізраїлю визнав себе винним у сексуальних домаганнях

"Сьогодні закінчується кровопролитна і безчесна боротьба, яка тривала п'ять з половиною років, проти мене і моїх близьких, - всі мої близькі переконані, що звинувачення неправдиві, бо вони мене знають".

Моше Кацав кілька разів повторив, що сьогодні його "відправляють на страту", і що суд був упереджений, відхиляючи один за одним докази його невинуватості. "Сьогодні відправляють на страту людину після того, як суд відхилив чотири щоденники, що датуються 1998 роком, що належать чотирьом різним людям", - заявив Кацав, маючи на увазі, очевидно, не взяті до уваги судом докази несправедливості звинувачень на свою адресу.

"Сьогодні відправляють на страту людину після того, як судовий процес вівся за зачиненими дверима, тому що суд нібито хотів когось захистити. Можна було вести відкритий процес і викрити особи цих людей", - підкреслив Кацав, маючи на увазі жінок, що звинувачували його в зґвалтуванні і сексуальних домаганнях.

"Відправляють на страту людини, тому що суд не прийняв думку прокурора Єрусалимського округу, який займався цією справою і який вважав, що її потрібно було закрити ще п'ять років тому. Відправляють на страту людину, яка довіряла прокуратурі і поліції. Відправляють на страту людину після того, як суд не повірив 20 свідкам, які дали свідчення під час розгляду справи, і повірив показаннями 20 свідків, які не мали в своєму розпорядженні актуальної інформації", - додав екс-президент.

Моше Кацав додав, що він продовжить боротьбу за своє добре ім'я: "Правда обов'язково стане відомою. Я ніколи нікому не завдавав шкоди, я до всіх звертався з обережністю і повагою: з чоловіками і жінками, з дорослими і дітьми. Я не прошу поблажливості, я лише прошу у вас: не йдіть сліпо слідом за рішеннями судів".

"Я не хочу представляти докази своєї невинності: всі докази містяться в тексті моєї апеляції", - підсумував екс-президент свій виступ. Він відмовився відповідати на будь-які запитання журналістів і відразу після виступу пройшов в автомобіль, який попрямував у бік в'язниці "Маасіягу" в Рамлі. До тюрми Моше Кацав виїхав у супроводі членів сім'ї та співробітників Управління в'язниць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін позаздрив потенції ізраїльського президента

У "Маасіягу" Кацав мав прибути до 10.00, але він запізнився на кілька хвилин. Перед будівлею в'язниці з ночі чергують десятки співробітників ізраїльських і зарубіжних засобів масової інформації, проте в Управлінні в'язниць було вирішено порушити статут організації і пропустити приватний автомобіль Моше Кацава на територію в'язниці, тоді як звичайному приватному транспорту це зазвичай заборонено.

Крім журналістів, перед в'язницею зібралися десятки прихильників і родичів Моше Кацава, які вигукували гасла на його підтримку, звинувачували ізраїльські правоохоронні органи в расизмі і цькуванні людини "тільки за те, що він є вихідцем зі Сходу і ріс в місті розвитку". Нагадаємо, що Моше Кацав був засуджений окружним судом Тель-Авіва в березні цього року до семи років ув'язнення за звинуваченням у двох випадках зґвалтування своєї підлеглої, сексуальних домаганнях, непристойній поведінці і спробах перешкоджати ходу слідства. Сам Кацав своєї провини не визнав.

У травні Верховний суд Ізраїлю задовольнив прохання Кацава про відстрочення виконання покарання до винесення рішення по його апеляції, яку було відхилено 10 листопада. За рішенням суддів, Моше Кацав повинен був відправитися у в'язницю 7 грудня цього року.

Кацав пішов у відставку з поста голови держави в червні 2007 року - за два тижні до закінчення семирічного президентського терміну - в рамках досудової угоди з прокуратурою. Угода захищала його від звинувачення в зґвалтуванні і тюремного ув'язнення в обмін на визнання менш тяжких правопорушень і грошову компенсацію позивачам.

Роком пізніше він розірвав угоду, вирішивши боротися в суді за повне виправдання. У кріслі президента, який в Ізраїлі виконує переважно церемоніальні функції, Кацава змінив лауреат Нобелівської премії миру Шимон Перес.

Зараз ви читаєте новину «Екс-президента Ізраїлю привезли в тюрму, де він буде сидіти за згвалтування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути