вівторок, 20 серпня 2013 10:49

До кінця року у Лозовій повністю утилізують боєприпаси

До кінця року у Лозовій повністю утилізують боєприпаси
Фото: www.slk.kh.ua

До кінця року будуть утилізовані всі залишки боєприпасів на 61 арсеналі в місті Лозова, - розповів Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул під час виїзної робочої наради на Харківщині. - Програмою утилізації боєприпасів на 2008-2017 рік передбачено знищення 474 тисяч тонн боєприпасів. З них 186 тисяч тонн вже утилізовано. Залишилось – 288 тисяч тонн. Урядом поставлено завдання до кінця цього року завершити очистку території у Лозовій та знешкодити залишки боєприпасів.

61 арсенал (військова частина А0829) знаходиться на відстані 1,2 км від міста Лозова Харківської області. Її загальна площа становить 494 га, з яких 247 га – технічна територія. На ній зберігалось близько 93 тисячі тонн ракет, артилерійських, мінометних, танкових і стрілецьких боєприпасів та піротехнічних засобів.

Нагадаємо, внаслідок пожежі (на території зайнялося стихійне сміттєзвалище) 27 серпня 2008 року на складах здетонувало 63 тисячі тонн боєприпасів.

Вибухи не припинялися впродовж кількох тижнів. Постраждали приватні будинки, 12 шкіл, дитсадки. Суму завданих збитків оцінили майже в три мільярди гривень.

У серпні 2008 р. амністували командира 61 арсеналу полковника Олексія Полякова. У березні 2009 під амністію потрапив головний інженер військової частини, підполковник Олександр Заїка.

Нині на військових складах у Лозовій проведено розчистку 220 з 247 га території арсеналу. Вивезено і знешкоджено 26 тисяч тонн боєприпасів. Небезпеку представляють близько 4 тисячі тонн ракет, мін та снарядів.

 

Зараз ви читаєте новину «До кінця року у Лозовій повністю утилізують боєприпаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути