Ексклюзиви
вівторок, 30 липня 2013 14:50

Черкащанка судитиметься з лікарями, через яких втратила дитину на 9-му місяці
7

Фото: Фото: надане героєм публікації

Жителька Черкас 30-річна Олена Гагосова звинувачує місцевих лікарів у халатності, і що їхня бездіяльність спричинила втрату доношеної дитини.

Про це вона розповіла Gazeta.ua.

Восени 2012 року жінка завагітніла і стала на облік у лікаря на вул. Конєва у Черкасах. Це була не перша її вагітність. Нині має двох дочок. Останні пологи були 11 років тому.

"Знову почалися аналізи, УЗД, таблетки, токсикоз..., - говорить Олена Гагосова. - На 29 тижні УЗД показувало, що у мене здорова красива дівчинка, з уже практично розвиненими легенями. Лікарі сказали обстежуватися вже на 37-38 тижнях. Коли я пішла на УЗД, то воно показало трикратне туге обвивання пуповиною навколо шиї. Дитина страждала - у серці йшла аритмія і на голові надулася артерія. Біопрофіль дитини був 6 балів із 10".

Черкащанці порадили негайно робити "кесареве", аби врятувати дитину.

"Я відразу зателефонувала дільничному лікарю. Він сказав, щоб я дуже швидко їхала в лікарню і лягала у стаціонар. У лікарні довелося годину просидіти на лавці під приймальним відділенням. Пояснили, що медсестра дуже зайнята виписуванням немовлят, оскільки вона одна. Це була п'ятниця перед святами (Трійця). Я дуже переживала за стан дитини. Мене поклали у відділення патології вагітних. Лікарів я практично не бачила у відділенні, була лише одна літня жінка, яка і виявилася моїм лікарем", - розповіла жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столичному пологовому будинку померло немовля. Батьки звинувачують медперсонал

У результаті їй відмовилися робити терміновий кесарів розтин, натомість призначили крапельниці.

"У вівторок (після свят - ред.) будуть лікарі, вони вирішать, що робити далі", - сказала мені лікар. І мені прописали крапельниці з пентоксифіліном, який, як написано в інструкції, протипоказаний при вагітності. Але за три дні дитині стало краще. У вівторок УЗД показало, що біопрофіль 10 балів, аритмія серця пройшла, артерія на голові прийшла у нормальний стан. Проте трикратне туге обвиття у дитини залишалося. Лікар сказала, що показань до кесаревого вже немає. Це був вівторок, а в неділю пологовий будинок закривався, і всіх намагалися виписати", - пояснила Олена.

Вона запитала, чи має теж виписуватися. Лікар відповіла, що можна виписуватися, але змусила у картці за зразком написати, що "на виписці жінка наполягає".

"Зі спокійним серцем я пішла додому, радіючи, що дитині стало краще. Це був вівторок. А у п'ятницю дитина затріпотіла всередині мене, брикнула ногами і затихла. Я викликала "швидку" і сказала, що не чую ворушінь. Мене повезли на це ж Конєва і почали слухати серцебиття дитини. Пішли на УЗД, лікар сказав, що серце дитини зупинилося і вона померла", - пригадує жінка.

Її поклали у відділення на першому поверсі і сказали чекати до ранку, поки прийде головлікар і вирішить, що робити.

"Це було жахливо, я всю ніч не спала. Вранці прийшов головлікар, оглянув мене і пішов. Сказали чекати, доки сама не почну народжувати. Моя мама заплакала. Вона боялася, щоб і зі мною нічого не трапилося. Мені теж стало страшно. Я ридала і просила прибрати з мене мертву дитину, яка вже спливла і дуже тиснула мені під ребра", - з сумом пригадує потерпіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акушер, який задушив немовля щипцями, й досі працює у лікарні

За її словами, лікар не хотів, щоб на його зміні щось трапилося. Однак другий черговий лікар сказав, що, мовляв, скільки ж можна чекати і стимулював пологи. Вони тривали 6 годин.

"Як тільки дитина народилася, мені відразу підсунули підписувати папери, у пологовому залі. Змусили дивитися на мертву дитину і писати, що я згодна з тим, що вона народилася мертвою. Дівчинка була така гарненька, ротик був відкритий... Акушерка з жахом сказала, що навіть їй моторошно, а як воно нам - навіть не уявляє", - каже Олена.

Після пологів дитину відправили на експертизу.

"Після всього цього жаху я звернулася до дільничного лікаря з питанням - невже нічого не можна було зробити? Чому мене вчасно не "прокесарили"?, - говорить жінка. - "Кесареве - це ж операція! - відповів він. - А раптом би з тобою щось трапилося". А я запитала - а що, так нічого не сталося?.."

Зараз черкащанка консультується з юристами і збирається писати заяву в прокуратуру на лікарів за халатність.

"Лікар сказав мені, що це все через те, що зараз навколо кесаревого розтину якісь мутки. Це пов'язано з ухваленням якихось законів, що, мовляв, дуже багато кесаревих роблять", - додала жінка.

Зараз ви читаєте новину «Черкащанка судитиметься з лікарями, через яких втратила дитину на 9-му місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути