пʼятниця, 28 лютого 2014 16:48

"Було відчуття, що це гинуть мої діти. Таке не прощають" - лікар розповів про найважчі години на Майдані

"Було відчуття, що це гинуть мої діти. Таке не прощають" - лікар розповів про найважчі години на Майдані
Фото: yablor.ru

На Майдані у Києві 18 лютого використовували бойові гранати. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів координатор роботи медпункту у Михайлівському соборі хірург Тарас Семущак.

- Через руки лікарів пройшли тисячі поранених. Я сам бачив майже тисячу. Це було дуже швидко, тяжко, багато крові. О 18.00 ми перебралися у будинок профспілок. Вже за три години "Беркут" їх підпалив. За цей час ми прийняли 200 пацієнтів. Коли палав 2-й поверх, охорона почала висмикувати нас разом із останніми хворими, яких ми перев'язували. Ми не зважали. Хлопці почали кричати: "Вибігайте, бо зараз будуть гранати!"

- Яких поранень було найбільше?

- Найчастіше - в ноги, бо гранати найбільше вибухають на землі. Від куртки чи куфайки осколок відіб'ється і не пошкодить. Багато людей були в одних штанях, без додаткового захисту. Дуже часто ранили лице і кисті рук, бо відкриті. Це все були рани від старих світлошумових гранат. Очевидно, одночасно з ними "Беркут" використовував ще й набагато потужніші. Вночі 18 лютого нам принесли чоловіка з відірваною рукою, зірваною лівою частиною грудей. Там величезна сила вибуху. Можливо, це були бойові гранати без металевих оболонок.

У вівторок вночі ми створили в Михайлівському медпункт - єдиний на той момент. До обіду нон-стоп приймали пацієнтів з Майдану. Прооперованих у профспілках на другий день мали перев'язати. Їх були сотні. Весь день розгортали мобільні пункти на місцях - для легших хворих або тих, хто швидко втрачав кров. Дуже багато було повідомлень про смерті.

- Як ви відреагували на оголошення президента про перемир'я у середу ввечері?

- Ми знали, чого варте слово Януковича. Оголосив перемир'я - значить, буде війна. Це вже якась звичка. Тоді вирішили: попереду ще одна безсонна ніч. До 5-ї не лягали. З 7-ї ранку перев'язував хворих. Є такий тип людей. Вранці прокинувся, сходив у туалет, почистив зуби і вже о 7-й стоїть тут і чекає. Бо за годину має бути на барикаді. Деякі взагалі не прийшли на перев'язку, бо воювали. Ще вдосвіта ми починали підготовку ліків для розгортань нових медпунктів. Розуміли: якщо "Беркут" стоїть на лінії Майдану, то буде гаряче.

- Скільки лікарів працювало у медпункті?

- У нас було 7 операційних столів. За ними постійно працювали найменше 10 хірургів і 6-7 реаніматологів. Більше - недоцільно. Постійно просили ЛОРа і окуліста, щоб за потреби зашити повіку чи подивитися травму носа, барабанної перетинки. Але більшість часу обходилися без них.

- Що робили під час повторного штурму?

- Ми були трохи в шоці. Півгодини вже йшли бої, вже стелу звільнили і дійшли до Жовтневого, а пацієнтів нема. Один приїхав - і тиша. Другого привезли за хвилин 5. Куля пройшла через руку, перев'язали. Думаю, це завдяки прошарку медпунктів біля Майдану, які ми встигли розгорнути. Поки їх не наповнили, до нас не везли. Ми тішилися: ще не катастрофа. А потім поранені йшли безперервно. Легких охорона несла до церкви. Чекали там машини, яка довезе додому. Важких з Майдану везли у лікарні. Ми приймали з ранами середньої важкості. Бувало, люди самі привозили нам важко поранених на машині, бо ми ближче. Розкладали задні сидіння, клали туди одного-двох.

- Які були поранення у цей день?

- Від гранат - жодного. Лише вогнепальні - хребта, ніг, голови. Деяких приносили в агонії. Ми їх трохи прокапували і відправляли в лікарні. Дякувати Богу, на наших столах померло буквально декілька людей. Ми знали, що не врятуємо їх, бо важливі органи прошиті кулями. Я виходив у двір що 20 хвилин. Щоразу підходжу, а тіл все більше. Було відчуття, що це гинуть мої діти. Моїй старшій дочці 26. Таке не прощають. Поки Янукович, Захарченко, Клюєв не будуть покарані Гаазьким чи людським судом, я не вважаю революцію закінченою.

Зараз ви читаєте новину «"Було відчуття, що це гинуть мої діти. Таке не прощають" - лікар розповів про найважчі години на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути