четвер, 02 червня 2011 12:20

Американці розповіли подробиці того, як знайшли бін Ладена

Американці розповіли подробиці того, як знайшли бін Ладена

Кур'єром "Аль-Каїди", стеження за яким дозволило знайти притулок Осами бін Ладена, був Ібрагім Саїд Ахмед.

Ахмед був родом з села Мартунг, розташованого в долині Сват у Пакистані, яке довго залишалося оплотом талібів.

Раніше Ібрагім Саїд Ахмед був відомий під псевдонімом Абу Ахмед аль-Кувейт. Він і його брат стали працювати на бін Ладена, ймовірно, після того, як повернулися в долину Сват з Кувейту, куди колись виїхали їхні батьки.

Долина Сват знаходиться в 110 кілометрах на північ від пакистанського міста Абботтабад, де бін Ладен переховувався протягом приблизно п'яти років.

Те, що стеження за Ахмедом може привести до бін Ладену, ЦРУ стало ясно після допитів високопоставленого члена "Аль-Каїди" Хассана Гюля, якого вдалося захопити. Ахмед був наближеним Халіда Шейха Мохаммеда, ймовірного організатора терактів 11 вересня 2001 року, і лівійці Абу Фараха, третьої особи в ієрархії "Аль-Каїди". Однак Мохаммед і Абу Фарах, яких також вдалося зловити, не повідомляли про Ахмеда всієї потрібної спецслужбам інформації.

Виявити кур'єра вдалося тільки в серпні 2010 року завдяки перехопленню його телефонного дзвінка. Простеживши за Ахмедом, американці знайшли особняк бін Ладена в Абботтабаді.

В результаті штурму 2 травня лідер "Аль-Каїди" був убитий. Американці застрелили також одного з синів бін Ладена. Були вбиті Ахмед, його брат Абрар, а також жінка, яку в ЗМІ називали дружиною Ахмеда.

Зараз ви читаєте новину «Американці розповіли подробиці того, як знайшли бін Ладена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути