Ексклюзиви
субота, 23 липня 2011 10:40

Спецтема: Бійня у Норвегії

Вибух в Осло забрав життя 7 людей, стрілянина в молодіжному таборі - 80

Вибух в Осло забрав життя 7 людей, стрілянина в молодіжному таборі - 80

Прем'єр-міністр Норвегії Йенс Столтенберг назвав події в Норвегії "нічним жахом і трагедією нації", передає телерадіокорпорація Бі-Бі-Сі.

"Жертвами атаки в Осло стали кілька членів уряду", - заявив Столтенберг.

За останніми даними, 80 людей загинули в результаті стрілянини в молодіжному таборі під Осло, ще 7 - під час вибуху в Осло.

Місцевий телеканал NRK вже показав фотографії підозрюваного. Це Андерс Берінг Брейвік. Втім, поліція цю інформацію поки не підтвердила - слідчі кажуть лише, що особистість затриманого, 32-річного норвежця, встановлено.

За деякими даними, Брейвік був членом праворадикальної організації, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вибух в Осло і розстріл учасників молодіжного політичного форуму лише перша реакція на публікацію норвезькими ЗМІ карикатур на пророка Мухаммеда. Таке повідомлення опублікувала на своєму сайті невідома раніше ісламістське угруповання "Прихильники глобального джихаду", повідомляє РБК з посиланням на норвезький телеканал NRK.

Нагадаємо, міжнародний скандал, пов'язаний з карикатурами на пророка Мухаммеда спалахнув в 2005-2006р. Тоді в одній з газет Данії у статті, на тему існуючого в ісламі заборони на зображення тварин і людей і особливо Мухаммеда, були опубліковані дванадцять карикатур, що зображають ісламського пророка. Публікація викликала шквал протестних заворушень в ісламському світі. Однією з перших газет, які підтримали данських колег, стала норвезька Magazinet, яка передрукувала малюнки.

Тим часом ще одне терористичне угрупування - "Ансар аль-Джихад аль-алами" (Стороннкі світового джихаду) - взяла на себе відповідальність за організацію терактів в Норвегії. Її учасники зробили свою заяву через відеозвернення, яке було додано на одному з каналів порталу YouTube. У ньому вони звинувачують західний світ в окупації Афганістану і зневажливе ставлення до Аллаха.

Зараз ви читаєте новину «Вибух в Осло забрав життя 7 людей, стрілянина в молодіжному таборі - 80». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути