середа, 30 березня 2011 14:35

У міліції від початку року загинуло вже 15 людей

У міліції від початку року загинуло вже 15 людей

Уже 15 осіб загинули у 2011 році в установах органів внутрішніх справ України. Про це заявив співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров сьогодні на прес-конференції.

При цьому він зазначив, що йдеться лише про інформацію, яка "попала в прилюдну сферу". У той же час правозахисник додав, що не можна стверджувати, що всі ці трагічні випадки були пов'язані із застосуванням насильства з боку міліції.

За словами Захарова, "якщо так буде і надалі - в середньому 5 чоловік за місяць, - то можна чекати, що цього року загине більше людей, ніж торік".

Коментуючи ці 15 випадків смертей в установах МВС, Захаров зазначив, що 4 з них - це випадки смерті в ізоляторах тимчасового утримання, зокрема, один випадок "нібито самогубства, але це потрібно розслідувати і дати відповідь на питання - чи дійсно це було самогубство, чи це була насильницька смерть". Відносно решти 11 випадків, то, за словами правозахисника, йдеться про померлих в "установах МВС або після побиття в МВС - у лікарні".

У той же час, за його словами, згідно офіційній статистиці, "жодного разу не йдеться про вживання незаконного насильства в установах МВС відносно тих людей, які в результаті цього насильства загинули".

Захаров повідомив, що, за даними МВС, у 2009 році в підрозділах міліції загинули 23 людини, а у 2010 році - 51 людина. За його словами, тенденція до зростання смертей в установах МВС "не може нас не насторожувати, не лякати".

Захаров зазначив, що "оцінні дані" Інституту соціальних досліджень з Харкова за минулий рік свідчать про те, що "кількість людей, які були піддані тортурам і іншим видам незаконного насильства, складає приблизно 790 тис. українців за 2010 рік". "Це дуже велика цифра. У 2009 році було 604 тисячі", - сказав він. При цьому правозахисник додав, що аналогічне дослідження Інституту разом з ХПГ було проведено у 2004 році, і тоді було понад мільйон".

Правозахисник зазначає, що дані свідчать про те, що "з 2009 року знову спостерігається тенденція зростання вживання незаконного насильства, і при цьому серйозна тенденція".

У свою чергу, координатор програм Харківської правозахисної групи Андрій Діденко навів приклади. Зокрема, він зазначив, що у січні 2011 року Руслан Сажко "був знайдений повішеним біля Святошинського РВВС міста Києва на огорожі метрової висоти зі слідами багаточисельних тілесних ушкоджень на тілі". Правозахисник зазначає, що, за версією міліції, смерть потерпілого настала за межами райвідділу. Діденко в той же час сказав, що є "дані відеоспостереження, які підтверджують, що Руслана заводили в міліцію в наручниках".

Він також повідомив, що у січні 2011 року в Лозовському міськвідділі міліції Харківської області "вистрибнув або був викинутий з четвертого поверху" 39-річний житель Лозової Ласло Коломпаров, якого викликали для перевірки інформації відносно зберігання наркотиків. Після цього він помер у лікарні. Правозахисник також повідомив, що в тому ж місяці і в тому ж відділенні міліції "випала або була викинута з вікна третього поверху" 35-річна Олена Бондаренко, яка була доставлена в лікарню "з багаточисельними переломами і пробитими легенями, травмами грудної клітки і хребта", де і померла. Він привів ще низку прикладів смертей. Зокрема, зазначив, що у Вінницькій області 45-річного чоловіка міліціонери, приїхавши до нього додому, "забили до смерті". "За цим фактом порушено кримінальну справу по чотирьох статтях звинувачення", - додав Діденко.

У той же час він заявив, що "Міністерство внутрішніх справ активно не реагує на всі ці випадки".

Захаров зазначив, що після того, як новим керівництвом МВС України була припинена робота Управління моніторингу з дотримання прав людини в органах МВС і припинили функціонувати мобільні групи, спостерігається "тенденція до збільшення фактів незаконного насильства в міліції". Він також зазначив, що в Україні відсутній інститут ефективного розслідування фактів незаконного насильства в МВС.

Зараз ви читаєте новину «У міліції від початку року загинуло вже 15 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути