четвер, 17 березня 2011 09:48

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Смертники гасять реактори "Фукусіма-1" з вертольотів

Смертники гасять реактори "Фукусіма-1" з вертольотів

Вертоліт сил самооборони Японії почав скидання води на третій аварійний реактор АЕС "Фукусіма-1". Раніше в ніч на четвер військовий вертоліт зробив скидання води на четвертий реактор АЕС. Ці операції повинні допомогти знизити температуру в енергоблоках, де вийшли з ладу системи охолодження після землетрусу. Зниження температури дозволить уникнути плавлення паливних елементів.

Ці операції були виконані за вказівкою влади після того, як інший вертоліт зробив заміри рівня радіації над станцією, передає телеканал NHK. Варто відзначити, що раніше від таких заходів відмовлялися, посилаючись на те, що радіаційний фон над АЕС сильно перевищений і це може зашкодити здоров'ю екіпажів вертольотів.

Зараз рівень радіації над аварійною АЕС "Фукусіма-1" все одно залишається високим, тому час польотів вертольотів сил самооборони над нею обмежено до  40 хвилин. Кожна команда повинна зробити не більше десяти польотів, щоб не одержати небезпечну дозу опромінення.

Всього було виконано не менше чотирьох скидів, причому кожного разу з ємності на тросі вертольота скидалося 7,5 тонн води. Але вжитих заходів явно мало. На думку експертів, для досягнення ефекту потрібно виконати до ста скидів, передає ИТАР-ТАСС. Як відзначає AP, велика частина води, що скидається на реактори, розвіюється вітром і не досягає мети.

Будівля третього реактора зруйнована більшою мірою в порівнянні з іншими об'єктами, що дозволяє сподіватися на те, що вода надходить "за адресою" і охолоджує перегріті паливні стрижні. За підсумками проведеної операції, японська влада повідомила, що вода, скинута вертольотами, вже потрапила в третій реактор, пише "Газета.Ru" з посиланням на Kyodo News.

Зараз активно готується операція спецзагону японської поліції з заливки води в басейн четвертого реактора АЕС "Фукусіма-1" за допомогою потужних водометних гармат, застосовуваних для розгону демонстрацій. Така робота намічена на першу половину дня за місцевим часом.


Зараз ви читаєте новину «Смертники гасять реактори "Фукусіма-1" з вертольотів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути